Šta zapravo znače oznake za rok trajanja na namirnicama

rok trajanja
Foto: Viktor Cap / Alamy / Alamy / Profimedia

Više od polovine građana Evropske unije ne razlikuje oznaku "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do", pa zbog toga na godišnjem nivou u smeću završi oko devet miliona tona hrane. Upravo je nerazumevanje te dve oznake jedan od vodećih razloga zašto često zdravstveno ispravna hrana u domaćinstvima nepotrebno završi u smeću.

Zbog nerazumevanja tih oznaka ponekad se konzumiraju namirnice koje nisu sigurne, ali i nepotrebno baca zdravstveno ispravna hrana.

„‘Upotrebiti do’ je karakteristika roka trajanja posle kog nije dobro konzumirati tu hranu, jer ona nije bezbedna za konzumaciju“, kaže Darja Sokolić, upravnica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a prenosi N1.hr.

Reč je o namirnicama koje se brzo kvare, kao što su npr. sveže mleko i sir, meso i riba.

“Najbolje upotrebiti do” govori o kvalitetu hrane

Oznaka “najbolje upotrebiti do” govori o kvalitetu hrane, ali te namirnice mogu da se konzumiraju i nakon isteka roka trajanja.

„Naravno, ukoliko su čuvane pravilno, ukoliko ambalaža nije oštećena, ukoliko nemamo vidljive neke promene na toj hrani“, kaže Sokolić.

To su, recimo, čips, šećer, sol, brašno, beli pirinač, kafa, čokolada.

Međutim, mnogi se potrošači žale da su na oznakama na proizvodima presitna slova.

Osim nerazumevanja vezanog za rok trajanja, zabrinjavajuć je podatak i što samo vrlo mali broj potrošača inače redovno čita deklaracije na proizvodima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana