Šta se zaista dešava s telom ako svaki dan jedete meso

meso
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ukoliko praktikujete da svakoga dana jedete meso za jedan ili u možda u okviru svakog obroka, možda bi trebalo da razmotrite da jednom nedeljno odmorite organizam i probavu od ovakve hrane. Svakodnevna konzumacija mesa može da izaziove brojne zdravstvene probleme.

Dehidratacija

Mogli biste da postanete dehidrirani ako previše jedete crvenog mesa. Zbog viška mokraćne kiseline mogli biste da osetite žeđ više nego inače. Vašim bubrezima je potrebna voda da razblaže bilo kakav toksični otpad, zato vodite računa da imate vodu sa sobom u svakom trenutku, gde god da se nalazite.

Zatvor

Hrana zasnovana na mesu ima puno proteina, ali nema puno vlakana. Obično biste dobili ova vlakna iz voća, povrća ili celih žitarica, pa se pobrinite da sve ove kategorije hrane uključite u svoju ishranu. Zatvor i bolno pražnjenje creva mogu da budu prvi znakovi da je vaš unos vlakana prenizak. Zato uzmite tu salatu i uživajte.

Glavobolja

Nedostatak hidratacije takođe može izazvati glavobolju. To uzrokuje da krv bude gušća, što znači da je smanjen protok kiseonika do mozga. S druge strane, neki proizvodi na bazi mesa poput salame ili hot-dogova sadrže nitrate koji mogu povećati protok krvi u mozgu. Meso je vrlo često previše slano, što je takođe uzrok dehidratacije, a kasnije i problema sa kožom. Zato ne treba da vas čudi ukoliko se i nakon nekoliko sati sna osećate umorno, a tako i izgledate.

Zadah

Ishrana koja se sastoji od veoma visokog udela proteina i masti, ali joj nedostaje ugljenih hidrata, može dovesti do toga da telo proizvodi ketone. Ketoni se oslobađaju kroz dah i mirišu na aceton. Zbog toga, ako ste ikada sledili keto dijetu, možda ste imali problema sa disanjem. Zato se pobrinite da uključite i neke ugljene hidrate u svoju ishranu, prenosi haber.ba.

BONUS VIDEO:Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram