Zašto jabuke ne treba jesti posle 18 sati

Fitnes i ishrana 15. jan 202208:41
jabuke
Foto: GWI/Floramedia / Garden world images / Profimedia

Jabuka je izvor antioksidanata, vitamina, minerala, vlakana i drugih korisnih sastojaka. Sigurno nećete pogrešiti ako odlučite da započnete dan s jabukom. Toliko je različitih sorti i ukusa da je gotovo nemoguće da vam dosade. Međutim, jeste li čuli da nije dobro jesti jabuke nakon 18 sati ili bilo koje drugo voće, zapravo?

Zašto treba izbegavati jabuke predveče?

Prirodne kiseline u voću utiču na lučenje želudačne kiseline i izazivaju nelagodu, prenosi The Sun. One takođe mogu biti uzrok probavnih problema, koji će vam pokvariti san. Najbolje vreme za jabuku bi stoga trebalo biti ujutro. Međutim, ta informacija nije potkrepljena studijom i, kako su napisali na healthline.com o najboljem vremenu za jedenje voća, ovde stvarno nema logike.

Neki izvori takođe navode da hrana bogata šećerom, uključujući voće, uzrokuje porast šećera u krvi i to bi trebalo pokrenuti probavni sistem. Svaka hrana koja sadrži ugljene hidrate uzrokuje privremeni porast šećera u krvi. No, probavni sistem je uvek spreman za rad – u trenutku kada vam hrana dotakne jezik, bez obzira na doba dana, pišu na spomenutoj stranici.

Šta se dešava nakon 14h?

Čini se da ovo pravilo proizlazi iz 17-dnevne dijete. Čak i u ovom slučaju, povezano je sa šećerom u krvi. Voće, ili bilo koja druga hrana koja sadrži ugljene hidrate, podiže nivo šećera u krvi. Ako se tome prepustite kasnije tokom dana, telo nije u stanju da stabilizuje šećer u krvi pre odlaska u krevet, što dovodi do debljanja. No, ni u ovom slučaju nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da se šećer u krvi nakon 14 sati zbog određenih namirnica podiže znatno više nego inače.

Takođe nema dokaza da bi se voće u kome uživate u popodnevnim satima negativno odrazilo na kilažu. Naravno, govorimo o umerenom konzumiranju uz pretpostavku da se i vi zdravo hranite. Mnogi činioci određuju da li će se energija iz hrane koristiti kako treba ili će se pohraniti u obliku masti, ali izbegavanje voća nakon određenog sata nije jedan od njih, piše City Magazine.

Istina je – voće je dobro u bilo koje doba dana. Umereno, naravno. Stoga, ako nemate specifičnih problema s varenjem i ako nema drugih ograničenja, jabuku verovatno možete priuštiti u svakom trenutku. Inače, kao što znate, ako imate bilo kakvih problema s nečim, uvek se obratite stručnjaku.

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram