Šta se dešava u vašem telu kada popijete čašu vina

Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Samo jedna čaša vina može na puno načina uticati na vaše telo u 24 sata nakon što ga popijete, od vašeg sna do vašeg srca.

„Jednom kada popijete čašu vina, alkohol se brzo apsorbuje u krv i kreće se po vašem telu „, kaže dr. Neha Patak, medicinski urednik WebMD.

Mala količina se apsorbuje u male krvne sudove u vašim ustima, ali većina se apsorbuje u krvotok iz vašeg želuca i tankog creva.

Oko 20 odsto se razloži u stomaku, dok se ostatak probavlja u tankom crevu. Jetra razgrađuje alkohol brzinom od oko jednog pića na sat, što znači da će se vaše jedno piće do sledećeg jutra temeljito razgraditi.

Ali ne razgrađuju alkohol svi na isti način ili istom brzinom. Efekti alkohola nakon 24-časovnog perioda, kaže dr Patak, zavise od toga koliko brzo vaše telo može da razgradi alkohol, da li ste ga pili na prazan stomak, koliko brzo ste ga popili i od vaše tolerancije.


Ako pijete vino jako retko, šanse su da ćete brže i intenzivnije osetiti efekte nego neko ko ima redovnu čašu posle posla nekoliko puta nedeljno. A ako jedete hranu, posebno onu masniju , u stomaku će odložiti brzinu razgradnje pića.

Pročitajte još:

Vrsta vina koju odaberete može uticati i na vaše reakcije na alkohol. Ako ste veoma osetljivi na histamine u crnom vinu – koje može imati do 200% više histamina od belog – onda ćete na kraju imati glavobolju za oko 15 minuta, čak i nakon jednog pića.

Crna vina ipak imaju prednosti.

„Polifenoli u crnom vinu pokreću oslobađanje azotnog oksida, što može opustiti stomak i pomoći u varenju“, kaže dr Nataša Buian.

Možda ćete osetiti brže otkucaje srca i promene krvnog pritiska, ali nauka kaže da će to prilično brzo nestati.

„Male količine alkohola verovatno ne bi izazvale drastične promene sledećeg dana, ali neke studije su pokazale blagi porast krvnog pritiska sledećeg jutra“, kaže dr Patak.

„Jedna čaša vina takođe može da vas dehidrira ako niste dobro hidrirani pre nego što popijete vino“, kaže dr Buian za Bustle.

Možda ćete se osećati pomalo „maglovito“ i verovatnije ćete se kikotati, ali ni to neće potrajati.

„Promene u razmišljanju, koordinaciji i pamćenju verovatno će nestati do sledećeg dana“, kaže dr Patak.

Ono na šta vino može nepovoljno da utiče je vaš san.

„Alkohol može prouzrokovati poremećaj spavanja, pa ćete sutradan biti umorniji“, kaže dr Patak.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram