Šta je vežba „vakuum za stomak“ i da li je opasna

Foto:Screenshot/TikTok/fitwith_jess/marissacpt

"Vakum za stomak" mnogi žele baš pred leto - ali ima li ova vežba smisla?

Novi fitnes trend vlada TikTokom – vežba koju nazivaju „vakum za stomak“. Ako pretražite hashtag #stomachvacuum na TikTok-u, videćete niz dramatičnih snimakudisanja, usisavanja stomaka i otkrivanja donjih rebara.

@blissedhappiness This is how you do it. Ask more questions in the comments #abs #absworkout #stomachvacuum #StudentSectionSauce #SoundcoreGoForGold ♬ TWINNEM - Coi Leray

Dženi Breneke, fizioterapeutkinja i onlajn trener, među prvima je pokazala ovu vežbu. Ona preporučuje izvođenje ove vežbe ujutru na prazan stomak.

Počnetee tako što ćete izdahnuti sav vazduh iz pluća. Uvucite pupak prema kičmi, kao kada nam se trbušni mišiću stežu kada uđemo u hladnu vodu. Zadržite dah 10 do 15 sekundi, a zatim otpustite. Ponovite u pet setova; tri-četiri puta nedeljno.

@kirra_obrien Ahh here she is! Drop your questions below! #stomachvacuum #corework #corestrength #corechallenge #abworkout #abexercises #sixpack #gymroutine #gymgirl #fitnessforwomen #fitgirls #fittok #gymtrends ♬ Toxic Pony - ALTÉGO & Britney Spears & Ginuwine

Breneke kaže da svoje klijente podučava ovoj vežbi kako bi im pomogla da se povežu na dubljem nivou sa svojim telom, pored toga što ubiru druge koristi.

„Ovo je tehnika koja se koristi u fizikalnoj terapiji, tako da je bezbedna, efikasna i ima mnogo istraživanja koja to podržavaju“, rekla je u svom videu.

„Dakle, takođe može pomoći u smanjenju rizika od povreda donjeg dela leđa, može da kontroliše posturalnu kontrolu i stabilnost unutar vaše kičme i karlice, kao i da budete u stanju da kontrolišete i ojačate svoje trbušne mišice na komandu“, dodaje.

@summer_fit Reply to @sarahvanderson I can assure you this exercise is perfectly healthy #stomachvacuum #abs #healthy #fit #abworkout #flatstomach ♬ Oh No - Kreepa

Vežba je bezbedna za većinu, ali ako imate visok krvni pritisak, ne treba da je radite. Ako prvi put pokušavate ovaj potez, nemojte preterivati s zadržavanjem daha. Breneke preporučuje da počnete sa 10 sekundi, i da napredujete do 30 sekundi tokom vremena.

„Vakum za stomak“ ipak nije efikasan za mršavljenje. Nećete odjednom imati ravan stomak bez pravilne ishrane i redovnog treninga, kažu treneri za Today.

***
Bonus video: Joga vežbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram