Šta je radič i zašto ga treba uvrstiti u ishranu?

radič
Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko tražite način da u ishranu uvedete neko novo povrće, i to veoma zdravo, tu je radič. U pitanju je namirnica koja se može upotrebiti na razne načine, donosi puno hranljivih sastojaka i nije previše skupa.

Šta je tačno radič? To je biljka koja pripada kategoriji cikorija, a karakteriše ga pomalo gorak ukus. Rasprostranjen je u prodavnicama i sigurno ste ga videli, a najviše liči na crveni kupus, sa kojim ga najčešće mešaju. Glavna vizuelna razlika su bele linije kroje prožimaju ljubičasto-crvenu spoljašnjost kroz sredinu.

Radič je prepun vitamina i minerala, konkretno vitamina K, vlakana i cinka. Sadrži malo kalorija, a pomaže da duže budete siti, ujedno poboljšava zdravlje kostiju i ponaša se kao pojačanje za imuni sistem. Prepun je i antioksidanasa koji su dobri za zdravlje ćelija.

Preporuka je da se jede sirov ukoliko vam ne smeta gorka aroma, ali ne gubi puno nutritivnih vrednosti ni termičkom obradom. Da biste neutralisali gorčinu, možete ga marinirati i sotirati ili grilovati. Najbolje je iseckati ga na trakice i potom dodati kao sastojak u čorbu, sos za testeninu i dodatak jelu iz voka. Kao deo salate daje svežinu i hrskavost, piše City Magazine.

Nije važan način na koji ćete ga uključiti u ishranu, već sva korist koju time dobijate, a ujedno i nove mogućnosti za kombinovanje sastojaka.

BONUS VIDEO: KELERABA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram