Koje voće i povrće je zdravije zamrznuto, a koje sveže

zamrznuto voće i povrće
Foto: Dan Brownsword / ImageSource / Profimedia

Zaleđeno voće i povrće navodno ima manje zdravih nutrijenata nego sveže. Da li je baš tako i kako da znate šta da kupite?

Samo sveže voće i povrće garantuje dovoljan i pravilan unos neophodnih vitamina i minerala – to često slušamo, a i deluje logično.

Voće i povrće ima najviše nutrijenata onda kada se ubere, kaže Fatima Hačem, nutricionistkinja organizacije UN’s Food and Agriculture.

Odmah nakon branja voće i povrće gubi svežinu jer gubi energiju, posebno ako duže stoji na policama, napominje ona.

Dakle, ako voćku ili povrćku ne pojedete odmah čim je uberete u svojoj bašti, ona će vremenom gubiti ono zbog čega je zovemo zdravom. Posebno se to odnosi na povrće i voće bogato vitaminom C, jer je on osetljiv na kiseonik i svetlost.

Pritom, kad voće i povrće stavimo u frižider, taj proces propadanja će se zaustaviti, s tim što od vrste zavisi koliko.

Dajan Baret, tehnološkinja koja se bavila istraživanjem hrane na Univerzitetu Kalifornija, poredila je nutritivnu vrednost svežeg i zaleđenog povrća i voća. Otkrila je da, recimo, spanać gubi 100 odsto vitamina C ako se sedam dana drži na sobnoj temperaturi, a 75 odsto ako se drži u frižideru, piše BBC.com.

Šargarepa, s druge strane, gubi samo 27 odsto vitamina C ako se sedam dana drži na sobnoj temperaturi.

“Spanać je vrlo tanak, te gubi vlagu i više je izložen toploti i kiseoniku u poređenju sa šargarepom“, kaže Baret.

U svakom slučaju, u njenom istraživanju povrće je uglavnom izgubilo znatno manje vitamina C ako je bilo zaleđeno u zamrzivaču. Tako je, recimo, spanać u zamrzivaču izgubio samo 30 odsto ovog esencijalnog vitamina.

To se događa jer zamrzavanje zaustavlja proces oksidacije, a baš to je razlog zbog kojeg povrće počinje da tamni i propada.

Brzo zamrzavanje

Danas se povrće poput graška u samo nekoliko sati ubere, očisti i zamrzne. S druge strane, proces branja, pakovanja i transporta svežeg voća i povrća traje znatno duže.

Brzina je ključna u industriji zaleđavanja hrane: tehnologija je znatno napredovala poslednjih decenija, te je vreme od ubiranja plodova do smeštanja u zamrzivač znatno kraće, što je ujedno i odlično za očuvanje nutrijenata u povrću, poput graška.

Bitna stavka u svemu tome je i to što se povrće pre zamrzavanja blanšira, te vrela voda poništava neželjene enzime koji utiču na promenu boje i teksture tokom zamrzavanja.

Problem je i što to donekle umanjuje i vredne nutrijente.

Sveže ubrano

Naučnici smatraju da je najbolje za ishranu ako kombinujemo i zamrznuto i sveže voće i povrće, ali i ono iz konzervi.

“Možete da imate balansiran obrok tako što ćete skuvati zamrznuto povrće, ali to ne treba da zameni ono sveže u salati”, kaže Hačem.

Stručnjaci savetuju i da je najbolje povrće i voće kupovati od lokalnih proizvođača jer to makar delom garantuje da ćete pojesti nešto zaista sveže – ako već nemate svoj voćnjak i baštu.

Ipak, nije svima dostupno sveže lokalno odgajano voće i povrće.

Međutim, to ne treba mnogo da nas opterećuje jer voće i povrće – bilo zamrzuto, u konzervi ili sveže – važno je da se jede.

Najgore je ne jesti ga nikako ili nedovoljno jer onda svakako nećemo uneti ono što našem organizmu treba.

A ako se odlučite za ono zaleđeno, tu je lista voća i povrća koje je bolje jesti tako – smrznuto jer je, kako stručnjaci kažu, izgubilo manje hranljivih nutrijenata od branja do zamrzavanja, pa do našeg stola nego pojedine druge vrste koje „sveže“ pazarimo u marketima.

Trešnje

Bobičasto voće

Egzotično voće

Brokoli

Prokelj

Spanać

Grašak

Mešavine povrća

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA