Sastojci u popularnim namirnicama koji su opasniji od šećera

Foto: Joseph Reid / Alamy / Profimedia

Šećer je jedan od najvećih i najpoznatijih "otrova", a velike količine mogu naneti štetu našem zdravlju. Uzrokuje bolesti poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, a upale u telu često su posledica prekomerne konzumacije šećera. Međutim, u hrani postoje tvari koje su potencijalno štetnije od šećera.

Veštačke boje

Mnoge namirnice prirodno imaju mnogo manje intenzivnu boju nego što smo mi kao potrošači navikli. Slatkiši, kukuruzne pahuljice, ali i mnoga pića su stoga među namirnicama koje se često obogaćuju sintetičkim bojilima, posebno takozvanim azo-bojilima, piše Klix.

Međutim, za njih se sumnja da lako uzrokuju netoleranciju na te tvari. Možeš je prepoznati po simptomima kao što su koprivnjača, astma ili edem kože. Kod dece bi veštačke boje takođe mogle uzrokovati poremećaje pažnje i hiperaktivnost. Prilikom kupovine pazi da u tvojoj korpi za kupovinu završe samo namirnice s prirodnim bojama.

Nitritna so za meso

Većina proizvođača hrane koristi nitritnu so za sušenje mesa kako bi duže očuvali jako obrađeno meso poput šunke, salame, slanine ili čak kobasice te kako bi pojačali aromu i boju. To je mešavina kuhinjske soli i kalijumovog ili natrijumovog nitrita (E 249 ili E 250). Kada se ovi proizvodi zagrejavaju, stvaraju se štetni nitrozamini koji potiču čak i razvoj karcinoma.

Konzumacijom ovih mesnih proizvoda pogoduješ i kardiovaskularnim bolestima, i to do 40 odsto. Zato je bolje koristiti neprerađeno organsko meso umesto kobasica i sličnih proizvoda.

Par, prejedanje, brza hrana, fast food
Foto: Shutterstock

Trans masti

Trans masti su nezasićene masne kiseline koje nastaju tokom industrijskog stvrdnjavanja izvorno zdravog biljnog ulja. Čak i ako se ulje zagrejava jako dugo i jako, nastaju transmasti – na primer u fritezi. A te masti mogu biti štetne za zdravlje: povećavaju nivo lošeg LDL holesterola u krvi i takođe mogu izazvati arteriosklerozu.

Ako želiš izbeći trans masti u svojoj ishrani, trebalo bi izbegavati gotova jela i brzu hranu ako je to ikako moguće. U velikim količinama nalaze se u pizzama, hamburgerima i duboko prženoj hrani (poput pomfrita). Ali, i grickalice poput čipsa ili peciva takođe su bogate nezdravim mastima.

***

Bonus video: Vremenska posna dijeta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram