Šta je sirtfood dijeta kojom su svi opsednuti: Pogledajte jelovnik za sedam dana

sirtfood dijeta
Foto: British Vogue / Ferrari / Profimedia

I Adel je voli.

Sirtfood dijetu su 2016. godine kreirala dvojica poznatih nutricionista u Velikoj Britaniji, ali u poslednje vreme ona je sve više popularna, pre svega, jer uz nju može da se skine tri kilograma nedeljno. Među onima koji je obožavaju je i poznata pevačica Adel, koja je drastično smršala upravo uz pomoć ovakvog načina ishrane.

Fokus sirtfood dijete je da se odabranim namirnicama aktiviraju specifični proteini u telu – sirtuini – koji pomažu u sagorevanju masti, ubrzanju metabolizma i prevenciji bolesti.

Sirtfood namirnice

Namirnica na kojima se zasnivaju sirtfood obroci ima 20 i to su: rukola, heljda, kapar, celer, čili, kakao, kafa, ekstradevičansko maslinovo ulje, beli luk, zeleni čaj, kelj, urme, peršun, crvena endivija, crveni luk, crveno vino, soja, jagode, kurkuma i orasi.

Kako sprovesti sirtfood dijetu

Dijeta ima dve faze.

Prva faza

Ovo je faza u kojoj se najviše gubi kilaža, pre svega, zbog unosa malo kalorija.

Dan 1 – 3

U prvoj fazi, od prvog do trećeg dana, kalorije su ograničene na 1.000 kcal. To po danu izgleda ovako: 3 x sirtfood zeleni sokovi (kelj, celer, rukola, peršun, zeleni čaj, limun), 1 x obrok bogat sirtfood namirnicama.

Dan 4 – 7

Unos kalorija se povećava na 1.500 od četvrtog do sedmog dana. To uključuje po danu: 2 x sirtfood zeleni sokovi, 2 x obroci bogati sirtfood namirnicama.

Jelovnik za sedam dana

Ponedeljak

Doručak: sirtfood sok

Ručak: sirtfood sok

Večera: pržena piletina sa keljom i klicama + sirtfood sok

Utorak

Doručak: sirtfood sok

Ručak: sirtfood sok

Večera: salata od kelja i jagoda s krutonima + sirtfood sok

Sreda

Doručak: sirtfood sok

Ručak: sirtfood sok

Večera: kari od leblebije + sirtfood sok

Četvrtak

Doručak: sirtfood sok

Ručak: salata od šargarepe, leblebije i suvog grožđa

Večera: salata od citrusa sa kandiranim orasima u javorovom sirupu + sirtfood sok

Petak

Doručak: sirtfood sok

Ručak: salata od povrća sa kvinojom

Večera: španska veganska paelja (pirinač sa povrćem ili plodovima mora) + sirtfood sok

Subota

Doručak: sirtfood sok

Ručak: čorbasti pasulj bez mesa

Večera: veganski pesto sa bosiljkom, orasima i keljom + sirtfood sok

Nedelja

Doručak: sirtfood sok

Ručak: salata od povrća sa kvinojom

Večera: pečeni losos sa sojom i brokolijem + sirtfood sok

Faza održavanja

Ova druga faza traje 14 dana i tu dolazi do postepenog gubitka težine. Autori dijete ističu da je fokus više na vrsti hrane koju jedete, a ne samo na gubitku težine. Dugoročno, to znači dnevno: 3 x balansiran obrok sa sirt namirnicama, 1 x sirtfood zeleni sok

Da li radi

Za sirtfood dijetu tvrde da pogađa takozvani gen mršavosti i da daje sjajne rezultate. Međutim, zapravo je malo naučnih studija koje podržavaju ove tvrdnje. Dijeta sa kontrolom kalorija obično dovodi do gubitka težine, sve dok je vaš unos kalorija manji od potrošnje kalorija i sirtfood dijeta se u tom pogledu ne razlikuje od drugih. Većina će izgubiti dosta kilograma u prvoj nedelji pošto se kalorije značajno smanjuju. Međutim, studije su otkrile da tokom prve nedelje ekstremnog gubitka težine sa ograničenim unosom kalorija – trećina gubitka težine jeste gubitak masti, dok su ostale dve trećine od vode, mišićne mase i glikogena. Kada opet povećate kalorije, vaše telo će dopuniti zalihe glikogena i težinu vode, što će rezultirati povećanjem telesne težine.

Ova vrsta ekstremne dijete takođe može biti nezdrava na duži rok i čak može da ugrozi vaš napredak u gubitku težine. To je zato što ekstremna ograničenja u unosu kalorija mogu da uspore vaš metabolizam, tj. može lako da se desi da vaše telo na kraju troši manje kalorija dnevno nego ranije, piše medmunch.com.

Zato se pre bilo kakvih promena u ishrani, posebno drastičnih, posavetujte sa stručnjakom.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram