Opasna zamka trenutno najpopularnijih dijeta

Dijeta
Dijeta; Foto: Maksym Azovtsev / Panthermedia / Profimedia

Zašto brzinske dijete koje su sad vrlo tražene nisu dobre, priča dr Dragana Balać.

Praznici su obično sinonim za previše hrane, salce se već nakupilo oko struka, bokovi ne mogu da uđu u omiljene pantalonice, a vreme sve lepše, idealno za kraću odeću. Otuda lako padne na pamet neka brzinska dijeta uz koju se skida, recimo, pet kilograma za tri dana. Dr Dragana Balać, lekarka specijalistkinja higijene sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine, za Zadovoljnu priča zašto to nije dobra ideja.

Autofagija

Doktorka za početak kaže da brzih dijeta ima dosta, ali da je u poslednje vreme bez premca najpopularnija autofagija, koja podrazumeva veliki period u toku dana kad ne se jede – ništa.

„Iznenađena sam kakvih sve dijeta ima, a koje su jako loše. Među svima njima najpopularnija je autografija. Ako primenjujete taj princip gladovanja, vi organizam stavljate u proces katabolizma, dakle, u stanje gde on crpi sve rezerve da bi nadoknadio taj šećer koji je nama neophodan, a ne unosimo ga. Svi ti periodi gladovanja koji traju i do 17 sati, apsolutno su van pameti jer organizam ne može da funkcioniše tako“, napominje dr Balać.

Doktorka kaže i da sve te brze dijete – danas je to autofagija, juče je bila keto – mogu da budu vrlo opasne.

„Eventualne posledice zavise od toga koliko dugo držite dijetu, ali ako traje mesec dana, sigurne su posledice, pre svega jako se zakiseli mokraća.“

Doktorka objašnjava i šta to zapravo znači i koliko je loše.

„Da bismo stvorili taj šećer koji nam je neophodan i koji je nama gorivo, mi onda trošimo naš organizam tako da iz masti i proteina stvara šećer jer ga ne unosimo. U tom biohemijskom, metaboličkom krugu nama se stvaraju acetoni i tad se događa zakišeljavanje mokraće. A to doprinosi stvaranju peska i kamenaca kasnije.“

Osim toga, doktorka priča i da su moguće posledice i na mozak.

„Jedini organ koji radi isključivo na šećeru je mozak, pa vidite koliko je štetno ako se šećer sasvim izbaci. Tad su mogući glavobolja, loša koncentracija i pamćenje“, upozorava doktorka.
Kaže i da u krvnoj slici mogu da jave hiperglikemije, posebno ako duže držite ovakve dijete i u zavisnosti od vašeg sveukupnog stanja.

Keto dijeta

Doktorka Balać priča i kako na naše telo deluje ako duže držimo popularnu keto dijetu koja podrazumeva unos uglavnom samo proteina.

„Keto dijeta znači da se unose isključivo proteini, pa slično kao sa autofagijom, prisutan je nedostatak ugljenih hidrata, odnosno šećera.“

Doktorka kaže da je jasno da u bilo kojoj dijeti, ako želimo da smršamo moramo izbacivati šećere i neophodan je kalorijski deficit da bismo uopšte smršali. Ali ništa ne treba i ne sme da bude drastično.

„Moramo prilagoditi količinu šećera koja je nama potrebna, kao i da ta količina bude iz voća i žitarica, da to budu takozvani zdravi šećeri koji su prilagođeni dijetetskom režimu – ako biste već da skinete kilograme.“

Paleo dijeta

Na taj nedostatak šećera se nadovezuje i paleo dijeta, s tim što je ona karakteristična i po drugačijim namirnicama.

„Smatram da je iživljavanje taj odabir namirnica koje se koriste u paleo dijeti. One su nam potpuno strane. Lepo je da mi na tržištu imamo dosta različitih namirnica, ali stav većine ljudi koji se bave ishranom je da treba jesti namirnice sa sopstvenog podneblja. Naše šire podneblje obuhvata i more, pa mediteranski način ishrane treba da bude primaran. I to je najsavršeniji način ishrane koji postoji“, priča doktorka o režimu ishrane za koji stručnjaci kažu da je jedna od retkih dijeta koju možemo da primenjujemo celog života.

Doktorka Balać kaže i da zavisi od osobe do osobe kako će se izbor namirnica na koje nismo navikli odraziti na nekoga.

Detoks dijeta – na par dana

U ovo doba godine mnoge žene drže i čuvene detoks dijete, koje obično znače da se, recimo, nekoliko dana jede samo voće i čorbice, a kako bi se organizam pročistio i skinuo koji kilogram, posebno sada posle praznika. Dr Dragana Balać za Zadovoljnu priča ima li u tome smisla.

„Ako ta detoks dijeta traje par dana, nemam ništa protiv toga. Ali ne treba da traje jako dugo. Insistiram na tome da, za šta god da se neko opredeli, ne treba previše dugo da traje, a u tome je često problem. U suprotnom, ako pređemo više od sedam do 10 dana, neminovan je poremećaj metabolizma jer se organizam jednostavno bori sam za sebe“, zaključuje naša sagovornica.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram