Vodič za medicinsku dijetu

Foto: Credit line: Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Medicinska dijeta, ili VM dijeta kako je u Srbiji poznatija, jedan je od najpopularnijih režima ishrane za one koji žele da smanje broj kilograma.

Kao što joj ime govori, ova dijeta nastala je u bolnicama za potrebe pacijenata koji se pripremaju za neku intervenciju, ali širu popularnost stekla je zahvaljujući činjenici da obećava drastičan gubitak kilograma za kratko vreme.

Dijeta je prvobitno imala za cilj da omogući pacijentima sa prekomernom težinom da izgube potreban broj kilograma pre velike operacije. Danas, bolničku dijetu uglavnom koriste osobe koje žele brzo da smršaju za kratak vremenski period.

Medicinska dijeta podrazumeva drastično smanjen broj kalorija u svakodnevnoj ishrani. Osobe koje se pridržavaju medicinske dijete, treba da jedu između 800 i 1.000 kalorija dnevno, što je drastično manje od prosečnog unosa kalorija. Prosečan unos kalorija za muškarce iznosi oko 2.500, dok je za žene uobičajan unos 2.000 kalorija svakog dana.

Takođe, na ovoj dijeti ne jede se više od tri puta dnevno. Podrazumevani obroci su doručak, ručak i večera. Pored toga, medicinska dijeta zahteva unos malih porcija, a određene namirnice, kao što su bilje i začini, zabranjeni su na medicinskoj dijeti.

Zašto je ova dijeta toliko efikasna? Odgovor je jednostavan. Zbog unosa manjeg broja kalorija tokom medicinske dijete, telo je prinuđeno da sagoreva masnoću i energiju mišića.

Bolnička VMA dijeta

Dijeta, koja je navodno nastala u bolnici Vojnomedicinska akademija, godinama važi za najpopularniju u Srbiji. Iako nosi naziv po jednoj od najpoznatijih mkedicinskih ustanova kod nas, ova bolnica se javno ogradila od dijete.

Pre nego što se odlučite za ovaj režim ishrane, jednu stvar je jako važno znati. Obzirom da je bolnička VMA dijeta veoma restriktivna, može da bude opasna po zdravlje. Zbog toga se nikome ne savetuje da je drži bez konsultacije s lekarom.

Bolnička VMA dijeta dozvoljava unos malog broj namirnica. Spisak dozvoljenih namirnica VMA dijete ppokazuju koliko je zapravo rigorozna.

Za doručak se jede samo pomorandža i dvopek, a dozvoljeni napici su kafa ili čaj, ali bez šećera. Za ručak se jede kuvano jaje s pavlakom i dvopekom, kao i pomorandža, dok su za večeru dozvoljena dva kuvana jaja s dvopekom, uz paradajz i krastavac.

Za ručak i večeru dozvoljeno je i juneće meso, ali u maloj količini od maksimalno 125 grama. Meso bi trebalo da bude kuvano ili bareno. Takođe, dozvoljen je mladi kravlji sir, kao i bareno povrće, ali u malim porcijama.

VMA dijeta – pravila

VMA dijeta je efikasna ako se pored dozvoljenih namirnica pridržavate i jasnih pravila. Ova medicinska dijeta se vodi na specifičan način, a podrazumeva i pauze.

VMA dijeta drži se pet dana. Dakle, tokom pet dana morate da jedete jasno propisane
namirnice za svaki obrok: doručak, ručak i večeru.

Kao što smo napomenuli, za doručak se jede dvopek, pomorandža, kafa ili čaj. Ručak varira od dana do dana, ali uglavnom podrazumeva dvopek, kravlji sir, povrće poput krastavca i paradajza, kao i kuvano juneće meso. Večera je uglavnom jaje i bareno povrće.

Nakon pet dana VMA dijete, pravi se pauza od dva dana, a onda se ponovo pet dana unose samo dozvoljene namirnice. Ciklus od pet dana VMA dijete i dva dana pauze treba da se ponovi tri puta.

Takođe, preporučuje se da se tokom držanja VMA dijete pije velika količina vode. Savetuje se da pijete najmanje osam čaša vode dnevno. Obroci moraju da biti u razmaku od četiri ili pet sati.

Još jedno pravilo VMA dijete je da nema hrane posle 20 časova. Slatkiši su strogo zabranjeni.

Bolnička dijeta iskustva

Brojne žene su probale VMA ili bolničku dijetu. Obećanje bolničke dijete je da se može skinuti i do 15 kilograma i to za samo dve nedelje.

Iskustva onih koji su probali ovaj režim ishrane pokazuju da je jednostavna za držanje, jer su su obroci skromni, pa ne iziskuje kuvanje niti posebno pripremanje hrane. Međutim, mnogi su se žalili na nedostatak raznovrsnosti namirnica, jer se ista slična nalazi na meniju za svaki obrok.

O VMA dijeti i iskustvu pisala je novinarka portala Zadovoljna.rs.

“U mom slučaju, kad sam posle samo pet dana stala na vagu, ona je pokazivala četiri kilograma manje. Ne mogu da procenim po odrazu u ogledalu (znam da bi bolje bilo da sam sebi uzela mere pre ovog eksperimenta), ali imam utisak da lakše ulazim u uske farmerke”, njeno je iskustvo.

Takođe, o iskustvima sa bolničkom dijetom mogu se pronaći brojna iskustva na forumima.

“Teška jeste u početku, kao i svaka dijeta dok se ne navikneš malo. Dosadna jer se vrte iste namirnice, ali zato uspeh zagarantovan. Ja sam za 15 dana smršala osam kilograma i kunem vam da sad jedem sve, i slatko, i ne pratim ništa, a nisam ni kilogram vratila. Ne mogu ni sama da verujem”, tvrdi jedna žena na forumu.

“I ja sam bila na ovoj dijeti samo mi je bio problem jer se drži dana pa dva dana
pauza..nisam sigurna, ja sam je uglavnom držala svih 15 dana bez pauze, mada zavisi od ogranizma, ako si sklon gojenju i ako ne paziš kilogrami se vrate”, još jedno je iskustvo bolničke dijete.

“Mislim da sam držala pre nekoliko godina i smršala osam kilograma za 15 dana. Naravno, svega sam se pridržavala, ali metabolizam kod žena je malo usporeniji u odnosu na muške, Mislim da bi efekat bio super da sam nakon 15 dana izdržala još jedan krug”, bila je iskrena treća žena.

Medicinska dijeta plan ishrane

Bolnička dijeta zahteva poseban plan ishrane, koji izgleda ovako:

Prvi dan

Doručak
– 1 POMORANDŽA

– 1 DVOPEK
– ČAJ ILI KAFA BEZ ŠEĆERA

Ručak
– 1 POMORANDŽA

– 1 JAJE KUVANO
– 2 KAŠIKE PAVLAKE

Večera
– 2 PARADAJZA

– 2 JAJA
– 1/2 GLAVICA SALATE

Drugi dan

Doručak
– 1 POMORANDŽA
– 1 DVOPEK
– ČAJ ILI KAFA

Ručak
– 1 POMORANDŽA
– 1 JAJE KUVANO
– 2 KAŠIKE PAVLAKE
– 2 DVOPEKA

Večera
– 125 GR MLEVENOG MESA
– 1 PARADAJZ
– 1 POMORANDŽA
– 1 DVOPEK
– ČAJ ILI KAFA

Treći dan

Doručak
– 1 POMORANDŽA
– 1 DVOPEK
– ČAJ ILI KAFA

Ručak
– 1 POMORANDŽA
– 1 JAJE KUVANO
-2 KAŠIKE PAVLAKE
– 1 GLAVICA SALATE

Večera
– 125 gr MLEVENOG MESA
– 1 POMORANDŽA
– 1 DVOPEK
– ČAJ ILI KAFA

Četvrti dan

Doručak
– 1 POMORANDŽA
– 1 DVOPEK
– ČAJ ILI KAFA

Ručak
– 12,5 GR SVEŽEG SIRA
– 1 PARADAJZ
– 1 DVOPEK

Večera
– 12,5 g MLEVENOG MESA
– 2 PARADAJZA
– 1 JABUKA
– 1 DVOPEK

Peti dan

Doručak
– 1 POMORANDŽA
– 1 DVOPEK
– ČAJ ILI KAFA

Ručak
– 200 g KUVANOG MESA
– 1 PARADAJZ
– 1 DVOPEK

Večera
– 500 g KUVANOG POVRĆA
– 1 JAJE KUVANO
– 1 PARADAJZ

Medicinska dijeta iskustva i rezultati

Medicinska dijeta jeste popularna, ali i stroga i traži mnogo discipline. Sudeći po iskustvima onih koji su je probali, ovaj režim ishrane daje željene rezultate.

“Bila sam na ovoj dijeti pre mesec dva, 10 dana i skinula sam 5 kg. Meni se nije vratio ni jedan jedini kilogram. Kod te dijete je bitno da jedeš dozvoljene namirnice redosledom kojim su napisane i da ih ne mešaš…Malo je čudno jesti samo paradajz, samo pljeskavicu, ali nije strašno”.

“Moja tetka je držala ovu dijetu 15 dana i skinula je osam kilograma”.

“Ja sam smršala na ovoj dijeti, ali sam se pridržavala redosleda obroka, ali ne i namirnica. Recimo ako piše narandža dvopek jaje, ja prvo pojedem dvopek i jaje, a narandžu odmah posle i mislim da nije važno ako se sve pojede u roku pola sata svakako se sjedini u stomaku”.

“Ova dijeta deluje, držala sam je šest dana i smršala tri kilograma”.

“Ja sam držala upravo ovu dijetu dva puta sa pauzom od nedelju dana i super se osećam. Posle dijete imam 12 kilograma manje”.

Bolnička dijeta 15 dana 15 kilograma manje?

Naravno, glavno pitanje je kakvi se rezultati mogu očekivati uz bolničku dijetu? Ono što mnoge privlači ovoj dijeti je tvrdnja da se za 15 dana dijete može izgubiti čak 15 kilograma,

Međutim, najviše iskustava žena pokazuje da je preterano očekivati toliki gubitak težine, a realnije je da se izgubi od tri do osam kilograma.

Takođe, pošto je bolnička dijeta izuzetno rigorozna, ako je držite duže vreme to može da vam ugrozi zdravlje, tako da bi ipak trebalo pažljivo da razmotrite da li da se upustite u držanje bolničke dijete.

***

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram