Signali kojim vam telo poručuje da ste imali dobar trening

Žena, devojka, dijeta, jabuka
Foto: Shutterstock

Vežbanje predstavlja više od načina da lepo izgledate. Zahvaljujući treniranju imate više energije, samopouzdanja i imate mnogo fizičkih i psihičkih benefita. Ipak, nekada se desi da ne trenirate pravilno, a ovi znaci će vam pokazati da li ste odradili dobar trening.

Ponekad se možda osećate usred vežbanja kao da ne možete više trenirati, a zapravo tada imate mnogo više energije nego što možete zamisliti.

Ipak, kvalitetan trening ne mora da traje dugo jer je izgradnja mišićne mase i mršavljenje moguće i uz 20-minutni trening, umesto provedenih sat u teretani.

Ipak, kako bi vam bilo lakše shvatiti da li ste vreme za rekreaciju proveli kvalitetno, postoje i znaci koje morate pratiti, piše Klix.

Umor u mišićima

To je onaj osećaj kada prejako vežbate i osećate umor u mišićima. Recimo, podižete tegove i posle toga jedva možete podići ruke.

Ukoliko se to desi, to je verovatno znak da ste odradili kvalitetan trening, ali da bi se mišići lepo oporavili pijte dosta vode i odmarajte se. Ako nastavite vežbati, rizikujete da se povredite.

Foto:Shutterstock

Osetljivost

„Gorući“ osećaj u mišićima tokom podizanja tegova ne znači nužno da previše vežbate, već to može biti samo nedostatak kiseonika. Možda zvuči strašno, ali mišići se cepaju tokom vjžbanja, ali se lako oporave kada odmarate.

Takva „cepanja mišića“ su neophodna kako bi se napravili vitki mišići i ojačao metabolizam – tako da je malo osetljivosti znak da ste odradili kvalitetan trening.

Spavanje

Ovo je poprilično jasna stavka. Ljudi koji su odradili kvalitetan trening, uglavnom imaju bolji san, pokazale su to brojne studije.

Foto:Shutterstock

Otkucaji srca

Koristite monitor za praćenje otkucaja srca jer je to najbolji pokazatelj da li trenirate u okviru svoje zone komfora, jer vam pokazuje otkucaje srca u svakom trenutku. Tako ćete znati kada da prestanete, a kada da najjače trenirate.

Glad

Osećaj gladi odmah nakon treninga je dobar znak da ste odradili kvalitetan trening, jer vam je potrebno gorivo da se oporavite. Verovatno ćete imati žudnju za hranom koja sadrži ugljene hidrate, koje telo koristi za energiju i slobodno ih konzumirajte.

Pokušajte da jedete najkasnije pola sata nakon treninga. Telo će tada koristiti te kalorije (energiju) odmah, kako bi se smirilo, što znači da se zadržava manje masti. Dodatno, oporaviće se brže jer dobija odgovarajuće nutrijente.

Setite se da je kvalitet uvek važniji i bolji od kvantiteta. Probajte vežbati po 40 minuta četiri dana sedmično, ali pojačajte intenzitet treninga.

Poenta je da vežbate što jače u što kraćem vremenskom intervalu i da to ponavljate i sigurno ćete osetiti znakove koji pokazuju da ste odradili kvalitetan trening, piše The Active Times.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram