Sedam promena koje se dogode u telu kada izbaciš crveno meso

crveno meso
Foto: MiamiPIXX / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Nekad se konzumacija što više vrsta crvenog mesa smatrala pokazateljem dobre ishrane i zdravog načina života. Međutim, brojne studije ustanovile su da smanjenje ili potpuno izbacivanje crvenog mesa iz ishrane ima značajne dobrobiti za zdravlje.

Crveno meso naziv je dobilo zbog krvavog izgleda kada je sirovo, a dolazi od životinja kao što su krave, svinje i ovce. Meso živine, gusaka i ribe postaje belo kada se termički obradi, zbog čega se i zove belo meso. Ljudi su hiljadama godina konzumirali crveno i belo meso kao primarni izvor proteina, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Ne proizvodi se sve meso na isti način. Uz to što ima više masnoća i holesterola, mnoge vrste crvenog mesa su hemijski izmenjene u procesuiranu hranu poput suhomesnatih proizvoda, hot-doga i slanine. Belo meso i drugi izvori belančevina obično su krtiji i imaju manje kalorija od crvenog mesa.

Ishrana bogata crvenim mesom može da poveća rizik od obolevanja od određenih bolesti. Rezultati istraživanja često su nejasni oko toga koliku količinu mesa je zdravo jesti svaki dan. Na koji način onda možete modifikovati svoju ishranu i način života za optimalno zdravlje?

Sve više ljudi odlučuje se na vegetarijanstvo ili veganstvo iz zdravstvenih ili etičkih razloga. Ako vam se te životne promene čine previše radikalnim za vas, dobra opcija je i da smanjite konzumaciju crvenog mesa. Dobra vest je da se mesa ne morate odreći u potpunosti da biste bili zdravi, osim ako to baš želite. Zapamtite da su umerenost, zdravije zamene i pametni izbori ključni. Nikada ne možete pogrešiti s konzumacijom većih količina biljne hrane i zamenjivanjem crvenog mesa belim što je češće moguće.

Jedna do dve porcije te vrste mesa nedeljno je u redu, ali razmislite o izbacivanju procesuiranog mesa koje je krcato masnoćama, natrijumom, šećerom i hemikalijama koje nisu dobre za vas. Ako ne možete da se u potpunosti odreknete salame i hot-doga, jedite takvu hranu što ređe.

Kako biste pokrenuli organizam i posvetili se zdravijem načinu života, nekoliko jednostavnih promena u ishrani mogu učiniti mnogo. Za početak probajte s dobrim alternativnim izvorima proteina koji su dostupni – mogla bi da vas oduševi njihova raznolika ponuda. Na koje sve načine izbacivanje crvenog mesa iz ishrane pogoduje telu i zdravlju pročitajte u nastavku.

Možete da smršate

Crveno meso sadrži velike količine zasićenih masti što dovodi do logičnog zaključka da konzumiranje prevelikih količina može uzrokovati gojenje. Prekomerna težina može pak dovesti do kardiovaskularnih bolesti i drugih po život opasnih bolesti i poremećaja. Smanjite unos masnoća iz toga mesa i smanjićete faktore rizika.

Srce će vam biti zdravije

Ishrana bogata crvenim mesom može pridoneti koronarnim problemima. Kada konzumirate ovu vrstu mesa, ona završi kao masne naslage na vašem telu. Osim toga, njegov visok sadržaj holesterola može povećati nakupljanje masnoća u arterijama, što može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Zašto ne biste većinu crvenog mesa zamenili zdravijim belim opcijama, poput živine ili ribe. Više istraživanja u svietu pokazuje da je riba bogat izvor amino-kiselina i dobrih masti koje podstiču zdravlje srca.

Možete da smanjite rizik od Alchajmera

Osim što poboljšava zdravlje srca, smanjena konzumacija govedine, svinjetine i jagnjetine može koristiti i vašim moždanim ćelijama. Iako uzroci Alchajmerove bolesti nisu sasvim poznati, istraživanja su utvrdila sigurnu vezu između te bolesti i konzumiranja mesa ovih životinja.

Proučavajući mozak pacijenata s Alchajmerom naučnici su primetili naslage masnoća. Za to može biti uzrok višegodišnje konzumiranje crvenog mesa. Stoga, ako želite da smanjite rizik od obolevanja od Alchajmerove bolesti, smanjite ili potpuno izbacite crveno meso iz ishrane.

Imaćete više energije

Kako se osećate nakon što ste pojeli veliki obrok s dosta govedine, svinjetine ili jagnjetine? Verovatno naduto i spremni da se izvalite na kauč. Nije ni čudo da se nakon takvog obroka osećate pospano i letargično.

Kad smanjite unos masti i kalorija i odaberete krtije belo meso, vaše telo će osetiti razliku. Hranljiva, celovita hrana podstiče rad organizma i podiže nivo energije. Gubićete masnoće i imaćete više snage za vežbanje, što znači da možete provesti više kvalitetnog vremena s onima koje volite.

Možete smanjiti rizik od raka

Mnogi medicinski stručnjaci upozoravaju da je rak možda najveća epidemija modernog vremena. Da li vas vaše navike u ishrani stavljaju u rizičnu grupu? Uz pušenje i prečesto sedenje, i meso je veliki faktor rizika za obolevanje od raka. Kada crveno meso zamenite krtim belim mesom, značajno smanjujete rizik od obolevanja od raka debelog creva i drugih vrsta raka.

Koža, kosa i nokti biće vam lepši

Neki nutrijenti vitalni za zdravu kožu, kosu i nokte mogu se pronaći samo u mesu. Vegetarijanci i vegani često moraju da uzimaju suplemente kako bi ih nadoknadili. Međutim, amino-kiseline i dobre masti možete dobiti iz ribe i drugih proteinskih opcija, osim iz krava, svinja i jagnjadi.

Kad jedete manje mesa, možete ga zameniti s više voća i povrća, što šarenije, to bolje. Ova celovita hrana sadrži dosta vitamina i minerala koji štite ćelije od slobodnih radikala. Vaš ten izgledaće mlađe i zdravije. Mnogi ljudi koji smanje ili eliminišu sorte crvenog mesa često vide primetnu razliku u koži, kosi i noktima. Vaša koža može izgledati sjajnije, kosa raskošnije, a nokti postati manje lomljivi.

Organizam će vam biti manje kiseo

Naše telo prirodno radi na tome da održava zdravu pH ravnotežu, ali konzumiranje prevelikih količina kisele hrane poput crvenog mesa može povisiti nivo kiselosti u tijelu, a visoki pH povezuje se s većim rizikom od raka, dijabetesa i mnogih drugih bolesti.

Ako želite da smanjite kiselost i pH dovedete u ravnotežu, svakako razmislite o redukciji konzumiranja mesa, naročito crvenog. Jedite više voća i povrća kod kojih je kiselost vrlo niska. Ishrana s uravnoteženim pH može stvoriti okruženje za bujanje zdravih crevnih mikroba i eliminisati štetne mikrobe koji uzrokuju bolesti.

Preterana kiselost takođe može da bude glavni uzrok upala u telu koje mogu izazvati bolne poremećaje poput artritisa, bolesti tkiva i raka. Manja kiselost organizma znači manje upala i bolje zdravlje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA