U toplim i vrućim danima najbolje je piti vodu, a slede je rashlađeni biljni čajevi i prirodni sokovi i sirupi. Jednostavno možete sami napraviti sirup od nane koji se pije razređen i rashlađen, a takav efekat će gotovo trenutno ostaviti i na vaš organizam.
Mere za sirup od nane iste su kao i kod pripreme sirupa od zove, bagrema ili matičnjaka, piše zadovoljna.hr.
Na 10 grančica nane stavite litru vode i kilogram šećera, pola limuna i oko 10 grama limunske kiseline.
Zavisi od količine sirupa koji želite da napravite i s koliko nane raspolažete, mere su 20 grančica – 2 litre vode, dva kilograma šećera.
Postupak pravljenja sirupa od nane:
1. Potopite grančice nane u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom.
2. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
3. Drugi dan tečnost procedite, pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
4. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Manje količine najbolje je skladištiti u frižideru, a veće svakako na hladnom i tamnom mestu.
BONUS VIDEO Slatka keleraba
Pratite nas i na društvenim mrežama: