Recept za palačinke koje ne goje, a tope se u ustima

recept za palačinke
Foto: Shutterstock

Prave se skoro isto kao klasične.

Pačačinke od heljdinog brašna vole mnogi jer su zapravo zdravija opcija onim klasičnim, odlične su za one koji brinu o liniji jer ne goje, a vrlo su ukusne.

Foto: Shutterstock

Palačinke od heljde će biti sjajna poslastica ako ih poslužite uz grčki jogurt i bobičasto voće uz javorov sirup ili malo meda.

Jedna porcija (bez jakih preliva) ima oko 170 kalorija, pet grama proteina, oko 25 grama ugljenih hidrata (od toga dva grama šećera), zatim šest grama masti (od kojih dva grama zasićenih), pola grama vlakana i oko gram soli, piše BBC.

Sastojci

4 pune kašike heljdinog brašna

4 pune kašike integralnog brašna

1½ kašičice praška za pecivo

prstohvat soli

1 jaje

150 ml mleka po želji

1 kašika maslinovog ili biljnog ulja po želji, plus za prženje

Za posluživanje (po želji) sirup od javora, jogurt, bobičasto voće, maline

Priprema

Prosejte brašno, prašak za pecivo i so u posudu za mešanje. U posebnoj posudi umutite jaje sa mlekom i uljem dok se dobro ne umeša. Dodajte tečne sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.

Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri, pa dodajte malo ulja. Onda tiganj pažljivo obrišite ubrusom.

Sipajte smesu kutlačom u tiganj, ali tako da palačinke budu za nijansu deblje od onih od klasičnog brašna da ne bi pucale.

Pržite sa obe strane po oko 45 sekundi, odnosno dok ne počnu da se lepo odvajaju od tiganja.

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram