Recept za marlenka tortu koju srpske domaćice obožavaju, a bila je omiljena poslastica ruske carice

marlenka torta
Foto: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

Marlenka torta je popularna poslastica poreklom sa istoka, poznata po svojim tankim koricama od meda, bogatom mlečnom filu i mlevenim orasima.

Iako drugačija od naših tradicionalnih torti, ova poslastica nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te zaista vredi truda i pažnje.

Kako je nastala marlenka torta

Priča kaže da je marlenka torta nastala u 19. veku u carskoj Rusiji kada je mladi kuvar poželeo da zadivi Jelisavetu Aleksejevnu, suprugu ruskog imperatora Aleksandra I Pavloviča.

marlenka torta
Foto: Vladislav Nosick / Alamy / Alamy / Profimedia

Jelisaveta inače nije mogla da smisli med niti bilo koju poslasticu sa njim. Ipak, jednog dana novi mladi kuvar je, ne znajući to, napravio tortu sa medom i mlečnim kremom. I za divno čudo, carica je bila oduševljena, nesvesna da u torti ima meda, piše TheMoscowTimes.

Vremenom su domaćice i svetski šefovi donekle menjali recept za ovu tortu, ali u osnovi su isti sastojci koji na kraju daju savršenu medenu poslasticu.

Sastojci za marlenka tortu:

Za kore:

250 g meda

150 g šećera

1 jaje

1 kašika sode bikarbone

500 g brašna

100 g maslaca (otopljenog)

Za fil:

400 g kisele pavlake

400 g neslanog krem sira

200 g šećera u prahu

1 kašika vanilin šećera

100 g oraha (mlevenih)

Priprema marlenka torte:

U šerpi zagrejte med, šećer i maslac. Mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini.

Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promešajte.

Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo.

Podelite testo na pet delova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore.

Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, tj. dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.

U velikoj posudi sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, šećer u prahu i vanilu, pa dobro promešajte.

Dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.

Na prvu koru nanesite deo fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil, piše Danas.rs.

Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.

Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.

Pre serviranja možete je posuti mlevenim orasima ili šećerom u prahu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram