Marlenka torta je popularna poslastica poreklom sa istoka, poznata po svojim tankim koricama od meda, bogatom mlečnom filu i mlevenim orasima.
Iako drugačija od naših tradicionalnih torti, ova poslastica nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te zaista vredi truda i pažnje.
Kako je nastala marlenka torta
Priča kaže da je marlenka torta nastala u 19. veku u carskoj Rusiji kada je mladi kuvar poželeo da zadivi Jelisavetu Aleksejevnu, suprugu ruskog imperatora Aleksandra I Pavloviča.
Jelisaveta inače nije mogla da smisli med niti bilo koju poslasticu sa njim. Ipak, jednog dana novi mladi kuvar je, ne znajući to, napravio tortu sa medom i mlečnim kremom. I za divno čudo, carica je bila oduševljena, nesvesna da u torti ima meda, piše TheMoscowTimes.
Vremenom su domaćice i svetski šefovi donekle menjali recept za ovu tortu, ali u osnovi su isti sastojci koji na kraju daju savršenu medenu poslasticu.
Sastojci za marlenka tortu:
Za kore:
250 g meda
150 g šećera
1 jaje
1 kašika sode bikarbone
500 g brašna
100 g maslaca (otopljenog)
Za fil:
400 g kisele pavlake
400 g neslanog krem sira
200 g šećera u prahu
1 kašika vanilin šećera
100 g oraha (mlevenih)
Priprema marlenka torte:
U šerpi zagrejte med, šećer i maslac. Mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini.
Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promešajte.
Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
Podelite testo na pet delova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore.
Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, tj. dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.
U velikoj posudi sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, šećer u prahu i vanilu, pa dobro promešajte.
Dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.
Na prvu koru nanesite deo fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil, piše Danas.rs.
Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.
Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
Pre serviranja možete je posuti mlevenim orasima ili šećerom u prahu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: