Recept za lažni čiz kejk koji će vas oduševiti

Čizkejk Foto:Shutterstock

Čiz kejk je mnogim damama omiljeni kolač – bez obzira na to je li reč o pečenoj torti od sira ili sirovoj varijanti koja vrlo lako može da se smućka od svega nekoliko sastojaka. U vrlo sličnom kolaču mogu da uživaju čak i oni koji ne smeju da jedu sir ili ne jedu hranu životinjskog porekla.

Postoje i mnogobrojne verzije za veganski ili lažni čiz kejk koji se umesto od sira pravi od indijskih oraščića i kokosovog mlieka i ulja, a koji može da se posluži s voćem po želji, piše zadovoljna.hr. 

S obzirom na to da su sve namirnice koje se koriste u kolaču jestive bez termičke obrade, ne mora da se peče. Najteži zadatak je čekanje da se kolač ohladi i bude spreman za posluživanje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sastojci za lažni čiz kejk:

Za podlogu:

200 grama mekanih urmi bez koštica
120 grama oraha

Za preliv:

250 grama indijskih oraščića
150 grama javorovog sirupa ili agave
150 ml kokosovog mleka
80 ml rastopljenog kokosovog ulja
1 limun

Priprema:

1. U dobrom blenderu ili seckalici za povrće usitnite orahe da se pretvore u prah.

2. Izvadite orahe iz blendera i ostavite ih sa strane. U blender ubacite urme bez koštica i blendajte dok ne dobijete pastu.

Ako na raspolaganju nemate mekane urme, možete iskoristiti i sušene, samo ih pola sati pre pripreme kolača umočite u toplu vodi da omekšaju, a potom ih iscedite.

3. Vratite orahe u blender i miksajte s pastom od urmi dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ako vam je smesa suva, dodajte još malo urmi. Ako je vlažna, dodajte još mrvljenih oraha.

4. Smesu stavite u pleh za pečenje po želji, a u nju prethodno stavite masni papir za pečenje. Stavite u frižider na hlađenje dok ne pripremite smesu.

5. Indijske oraščiće umočite u čistu vodu veče pre pripreme kolača. Ako ste to zaboravili, možete ih potopiti na sat vremena u vruću vodu.

6. Iscedite vodu od indijskih oraščića i izblendajte ih zajedno s rastopljenim kokosovim uljem, mlekom, sokom jednog isceđenog limuna i javorovim sirupom. Ako volite med, možete i njime zasladiti kolač.

7. Smesu prelijte preko podloge, a po želji ukrasite voćem ili komadićima sušenog kokosa.

8. Stavite u frižider na četiri do šest sati da se lažni čiz kejkt stegne.

9. Poslužite ohlađeno. Prijatno!

BONUS VIDEO Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram