Čiz kejk je mnogim damama omiljeni kolač – bez obzira na to je li reč o pečenoj torti od sira ili sirovoj varijanti koja vrlo lako može da se smućka od svega nekoliko sastojaka. U vrlo sličnom kolaču mogu da uživaju čak i oni koji ne smeju da jedu sir ili ne jedu hranu životinjskog porekla.
Postoje i mnogobrojne verzije za veganski ili lažni čiz kejk koji se umesto od sira pravi od indijskih oraščića i kokosovog mlieka i ulja, a koji može da se posluži s voćem po želji, piše zadovoljna.hr.
S obzirom na to da su sve namirnice koje se koriste u kolaču jestive bez termičke obrade, ne mora da se peče. Najteži zadatak je čekanje da se kolač ohladi i bude spreman za posluživanje.
Sastojci za lažni čiz kejk:
Za podlogu:
200 grama mekanih urmi bez koštica
120 grama oraha
Za preliv:
250 grama indijskih oraščića
150 grama javorovog sirupa ili agave
150 ml kokosovog mleka
80 ml rastopljenog kokosovog ulja
1 limun
Priprema:
1. U dobrom blenderu ili seckalici za povrće usitnite orahe da se pretvore u prah.
2. Izvadite orahe iz blendera i ostavite ih sa strane. U blender ubacite urme bez koštica i blendajte dok ne dobijete pastu.
Ako na raspolaganju nemate mekane urme, možete iskoristiti i sušene, samo ih pola sati pre pripreme kolača umočite u toplu vodi da omekšaju, a potom ih iscedite.
3. Vratite orahe u blender i miksajte s pastom od urmi dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ako vam je smesa suva, dodajte još malo urmi. Ako je vlažna, dodajte još mrvljenih oraha.
4. Smesu stavite u pleh za pečenje po želji, a u nju prethodno stavite masni papir za pečenje. Stavite u frižider na hlađenje dok ne pripremite smesu.
5. Indijske oraščiće umočite u čistu vodu veče pre pripreme kolača. Ako ste to zaboravili, možete ih potopiti na sat vremena u vruću vodu.
6. Iscedite vodu od indijskih oraščića i izblendajte ih zajedno s rastopljenim kokosovim uljem, mlekom, sokom jednog isceđenog limuna i javorovim sirupom. Ako volite med, možete i njime zasladiti kolač.
7. Smesu prelijte preko podloge, a po želji ukrasite voćem ili komadićima sušenog kokosa.
8. Stavite u frižider na četiri do šest sati da se lažni čiz kejkt stegne.
9. Poslužite ohlađeno. Prijatno!
BONUS VIDEO Slatka keleraba
Pratite nas i na društvenim mrežama: