Gvakamole: Originalan meksički recept za sos koji najbolje na svetu ide uz čips

Gvakamole, Guacamole, sos, namaz
Foto: Shutterstock

Jedan od najzdravijih umaka - gvakamole. Bilo da birate ljuti ili onaj bez dodatka halapenjo paprike, niko ne ostaje ravnodušan na kombinaciju gvakamole sosa i omiljenog čipsa ili naćosa.

Gvakamole je popularan meksički umak koji potiče još iz vremena Asteka. Osnova sosa gvakamole su avokado, paradajz, luk, korijander, limunov sok i često ljuta halapenjo papričica. Zahvaljujući bogatom i kremastom ukusu avokada, gvakamole je postao omiljen dodatak mnogim jelima i savršen je za umakanje tortilja čipsa. Priprema gvakamole sosa je jednostavna, a svežina sastojaka čini ga neodoljivim izborom za mnoge prilike, bilo da se služi kao predjelo ili dodatak glavnom jelu.

Recept za gvakamole

Sastojci:

2 avokada, oljuštena i bez koštice

1 šolja seckanog paradajza

¼ šolje seckanog luka

¼ šolje seckanog korijandera

2 kašike limunovog soka

1 halapenjo paprika, očišćena od semenki i sitno naseckana (opciono)

so i mleveni crni biber po ukusu

Gvakamole, Guacamole, sos, namaz
Foto: Shutterstock

Postupak:

Izgnječite avokado u posudi dok ne postane kremast. Dodajte paradajz, luk, korijander, limunov sok i halapenjo papriku u avokado i dobro promešajte. Posolite i pobiberite po ukusu.

Nutritivne vrednosti (po porciji):

Kalorije: 177

Masti: 15g

Ugljeni hidrati: 12g

Proteini: 3g

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram