Recept za damen kapric – ukusan starinski kolač koji slavi ženske bubice i vraća u bakinu kujnicu

Stari kolač bio je najpopularniji u Vojvodini.

Nekad su dame bile hirovite i po njihovim slatkim bubicama nazvan je jednostavni slatkiš damen kapric. Osmislio ga je jedan austrougarski poslastičar inspirisan hirom svoje supruge.

Kolač se brzo sprema, pravi od sastojaka kojih uvek ima u kući, a svakoga podseća na baku.

Tanka kora premaže se pekmezom od kajsija, a preko ide debeo sloj šama – a pod zubima krckaju prepečeni orasi.

I već nam miriše jesen u bakinoj kujnici.

Sastojci

4 žumanca

4 kašike šećera

80 g masti

1 dl mleka

200 g brašna

1 prašak za pecivo

5 punih kašika džema od kajsija

Za šam

4 belanca

8 kašika šećera

Foto: Shutterstock

Priprema

1. Žumanca i šećer penasto umutite i dodajte mast, mleko i nekoliko kašika brašna, izmešajte, dodajte ostatak brašna s praškom za pecivo i sve sjedinite.

2. Prepučite testo u pleh dimenzija 20 × 30 cm i pecite na 180 stepeni oko 12 minuta.

3. Preko pečenog testa premažite džem, premažite šneom od belanaca i vratite kolač da se dopeče još 20 minuta na 150 stepeni. Kad šne porumeni, izvadite iz rerne i uživajte, piše na Instagram strani just.sweet.sladjano.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram