Punjena paprika ili filovana paprika pravo je letnje jelo, moglo bi se reći - ekvivalent sarmi u zimsko doba.
Princip pripreme sarme i punjene paprike je takođe gotovo isti: smesom od mlevenog mesa i pirinča se puni povrće (paprika ili kiseli kupus), razlika je jedino u tome što se punjena paprika kuva u više umaka od paradajza i ukus joj je drugačiji, piše Reci peci.
Punjena paprika je jelo koje se može napraviti u većoj količini za više dana pa se oslobodimo kuhanja i dodatnog grejanja stana kada je leto. Takođe kažu mnogi da je punjena paprika jedno od onih jela koja podgrejavanjem postanu još ukusnija.
Da bi mesna smesa kojom se pune paprike koja je u osnovi ista i za ćufte, bila dovoljno konzistentna, a da se ne bi raspadala ili bila pretvrda, potrebno je voditi računa o razmeri mesa i pirinča. Recept za punjene paprike je u osnovi prilično jednostavan. Pa ako pratite uputstva napravićete ukusnu punjenu papriku baš kao što su to nekad radile naše bake.
POTREBNO:
žute paprike srednje veličine
1 kg mešanog mlevenog mesa
1 jaje
1 luk
pola čena belog luka
230 g pirinča
vegeta, so, biber
2 kašičice slatke crvene mlevene paprike
malo sitno seckanog peršuna
7 dl tečnog paradajza
3 dl vode
mala šoljica brašna
PRIPREMA:
Paprike oprati i izdubiti im sredinu (očistiti od semenki).
U većoj posudi pomešati meso, pirinač, jaje, luk, beli luk i začine. Rukom dobro izmešati masu dok ne postane kompaktna.
Kašičicom puniti paprike do 1 cm ispod vrha (jer će se kuvanjem meso ‘podići’).
U većem loncu zakuvati tečni paradajz sa vodom. Posoliti i pobiberiti i pustiti da proključa. Tada u lonac spustiti punjene paprike.
Kuvati na laganoj vatri najmanje 1,5 sat, dok meso ne omekša.
Pred kraj kuvanja uliti u lonac brašno razmućeno sa malo vode uz dodatak kašičice-dve crvene mlevene paprike. To je lagana verzija zaprške bez ulja. Ali, ako ste ljubitelj ‘jače’ zaprške, tada isto to brašno propržite na malo ulja, naseckanog belog luka i crvene paprike, i uz mešanje ulijte vodu dok ne dobijete gustoću umaka. Tada zapršku ulijte u lonac.
Još kratko prokuvati i poslužiti uz kuvani pire krompir.
Prijatno.
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: