Recept za čuvenu Zdravkinu gibanicu o kojoj je brujala cela Šumadija

Recept star 40 godina od kojeg i danas mnogima pođe voda na usta

Poznata kragujevačka domaćica i sjajna kuvarica Zdravka Purić još davne 1983. godine u svom izdanju „200 odabranih recepata” želeći da na buduće naraštaje prenese način pripremanja ovog domaćeg specijaliteta, podelila je tajnu svoje kuhinje sa generacijama koje dolaze.

Sastojci:

500 grama kravljeg sira

200 grama kajmaka

8 jaja

1 kilogram tankih kora

malo mleka

malo ulja

Priprema:

Umutiti pola kilograma sira, ¼ kg kajmaka, 8 žumanaca i čvrst sneg od 8 belanaca, dodati malo mleka i ulja da masa bude ređa.

Podmazan pleh obložiti odozdo i sa strane celom korom a ostale kore jednu po jednu gužvati, zamakati u masu i ređati u pleh. Gornja kora ostaje bez fila, poprska se uljem i izbuši viljuškom.

Peći dok lepo ne porumeni. Na kraju dobro umastiti brk.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram