Recept za bakine oblande koji se u mojoj porodici prenosi s kolena na koleno

Moja baka nije bila vrsna kuvarica, ali se znalo - njene oblande su bile rezervisane samo za mene i pravile su onu posebnu atmosferu ušuškanosti.

Te njene oblande su ono što me od reči „nana“, kako sam je zvala, prebacuje na doživljaj „baka“, što je i bila, samo je kada sam se rodila valjda bila premlada da bi je bilo ko doživeo kao babu. Imala je samo 39 godina. Radila je mnogo sve do penzije. Verovatno je činjenica da jako retko kuva dodavala poseban začin mom iščekivanju onoga što najviše volim, kraljici slatkiša – oblandi.

Bakina sveska s receptima je poluprazna i to mi uvek bude smešno kad je uporedim sa sveskom koju sam nasledila od mame, ali u njoj je taj recept za čuvene oblande kojima niko ne može da odoli.

Danas je nanina oblanda stvar zbog koje moj sin hoće da uradi sve što ga inače mrzi, nije da pribegavamo ucenama, ali sistem „ja tebi – ti meni“ nije loš. U ovom slučaju – ja njemu oblandu, on usisava kuću cele nedelje. I svi srećni, a stomaci najsrećniji. Sada je on vlasnik celog pleha, ja uspem da dohvatim samo ivice. Da ne dužim – recept za oblandu koja je pobedila sve druge.

Sastojci:

Pola kilograma šećera (mada ja uvek smanjim malo)

12 kašika mleka

1 margarin

200 grama oraha

200 grama mlevenog keksa

Pet jaja

Pakovanje oblandi

Priprema:

Ja fil kuvam u loncu na paru, ali možete ga uz neprestano mešanje praviti i u običnoj šerpi. U 12 kašika mleka dodajte šećer i kuvajte na tihoj vatri. Kad počne da vri, dodajte margarin i nastavite da mešate još 10 minuta. Pošto primetite da se fil zgusnuo, dodajte mlevene orahe i keks i kuvajte još 10-15 minuta. Sve vreme mešajte. Ostavite da se film malo ohladi. Pošto je iz recepta izostao sam kraj (pojelo ga vreme), ja umutim tri jaja i to dodam u prohlađen fil, energično sve promešam da se izjednači. Filujte svaku koru. Na kraju uvek stavim providnu foliju preko i onda dodam debelu enciklopediju da sve pritisne bar sat vremena. Ohladite u frižideru i uživajte!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram