Namirnica koju su naše bake stavljale u sve torte i kolače je moćan štit protiv bolesti pluća

orasi
Foto: Shutterstock

Mnogo moćnija namirnica nego što se ranije mislilo.

Pandemija korone posebno je skrenula pažnju svih nas na zdravlje pluća, čini se, znatno više nego pre. Sada novo istraživanje pokazuje da za jačanje pluća i zaštitu od bolesti jednostavno treba u ishranu dodati mali moćni hranljiv sastojak.

Hronične bolesti pluća, u koje spadaju hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) i astma, predstavljaju globalni zdravstveni problem. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, HOBP je treći vodeći uzrok smrti u svetu. Hronična upala je glavni uzrok ovih bolesti, a to dovodi do oštećenja plućnog tkiva i smanjene funkcije pluća.

Patriša A. Kasano, autorka studije i direktorka Odseka za nauke o ishrani na Univerzitetu Kornel, kaže da se o uticaju hrane na ove bolesti ne zna dovoljno, ali sada se stvari menjaju.

„Ova studija dodatno dokazuje da omega-3 masne kiseline, koje su deo zdrave ishrane, mogu biti važne i za zdravlje pluća.“

A njih ima dosta u – orasima. Dakle, sada se ispostavlja da je ta namirnica koju su naše bake stavljale u sve torte i kolače zapravo moćan štit za bolesti pluća.

Omega-3 masne kiseline, koje su esencijalne polinezasićene masti, znatno pozitivno utiču na zdravlje ćelija. Osim u orasima, njih ima u lososu i lanenom semenu i poznato je da ublažavaju upale, regulišu holesterol.

Nedavno istraživanje koje je podržao američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) pokazuje nesumnjivu vezu između omega-3 kiselina i smanjenog rizika od hroničnih plućnih bolesti, piše the healthy.com.

To pokazuje da možemo mnogo toga dobrog da dobijemo ako grickamo orahe, mnogo više nego što se ranije mislilo.

Inače, studija je rađena u dve faze – u prvoj je praćeno 15.000 prvobitno zdravih Amerikanaca tokom čak dve decenije. Važan nalaz je da osobe sa većim nivoima omega-3 u krvi pokazuju sporiji pad funkcije pluća. Druga faza je bila usredsređena na genetsku analizu 500.000 Evropljana. I tu se potvrdila veza između većeg nivoa omega-3 kiselina, posebno DHA, i jakih pluća.

Međutim, bitno je napomenuti da se istraživanje prvenstveno fokusiralo na zdrave odrasle osobe, a istraživanja koja su u toku usmeravaju se na uticaj omega-3 kiselina na osobe koje već imaju HOBP, uključujući strastvene pušače.

A šta se tačno dešava u telu ako redovno uzimamo orahe? Za početak, važno je znati da to ne može da šteti, osim ako nemate alergiju, preosetljivost na hranu ili netoleranciju, piše N1info.hr.

Ako to nije slučaj, orasi u vašoj svakodnevnoj ishrani mogu biti izuzetno korisni, posebno ako ih koristite kao zamenu za manje nutritivno bogatu hranu.

Koliko oraha treba da jedete dnevno

Svakodnevno konzumiranje šake oraha može vam pružiti mnoge prednosti koje nudi ovo orašasto voće. Takođe možete da ih natopite preko noći zajedno sa drugim orašastim plodovima, kao što su bademi, i započnite dan zdravom hranom.

Čuvaju zdravlje srca

Orasi ispunjavaju kriterijume za hranu zdravu za srce. Imaju malo natrijuma, zasićenih masti i transmasti i sadrže dobar deo preporučene dnevne vrednosti vitamina A i C, gvožđa, kalcijuma, proteina ili dijetetskih vlakana.
Poboljšavaju pamćenje i kognitivno zdravlje

Istraživanja na životinjama i ljudima su pokazala da konzumiranje oraha pozitivno utiče na pamćenje i funkciju mozga.

Redovno konzumiranje oraha može smanjiti upalu i neutralisati slobodne radikale, koji inače mogu oštetiti ćelije i na kraju dovesti do bolesti kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

Smanjuju stres

Studija iz 2022. pokazala je da konzumiranje otprilike dve porcije oraha dnevno tokom 16 nedelja smanjuje stres. Takođe je utvrđeno da konzumiranje oraha poboljšava dužinu sna i opšte mentalno zdravlje.

Poboljšavaju zdravlje creva

Podaci iz 2023. objavljeni u časopisu Antiokidants ukazuju na to da orasi deluju kao prebiotik koji može da poboljša zdravlje creva, i to tako što pružaju hranu korisnim mikrobima u gastrointestinalnom sistemu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram