Namirnica koju svi non-stop jedemo izaziva hronični umor

hrana umor
Foto: Ryan Lees / Hoxton / Profimedia

Ova hrana može biti glavni razlog što se lako umarate.

Možda ne spavate dovoljno, možda imate suviše obaveza na poslu, a možda vam i briga o deci troši previše energije. Sve to izaziva umor, ali još je jedan moguć razlog vašeg hroničnog umora – konzumiranje određenih vrsta namirnica.

Jedna studija, objavljena u žurnalu Nutrients, potvrdila je da su mesne prerađevine jedan od glavnih krivaca za izostanak snage i energije kod mnogih ljudi. Autori ove studije okupili su dvadeset odraslih osoba i analizirali njihovu crvenu mikrobiotu ne bi li otkrili da li konzumiranje različitih namirnica utiče na rast umora, ako se izuzme uticaj svih ostalih relevantnih faktora.

Analizom dobijenih podataka istraživači su saznali da su mesne prerađevine najviše povezane sa gubitkom energije. Dr Lori O. Bajerli, glavna autorka ove studije, veruje u zaključke, ali upozorava da je potrebno uraditi još ispitivanja da bi se definitivno otkrilo koje namirnice dovode do rasta umora, piše City Magazine.

I pored svih nepoznanica, smanjenje unosa mesnih prerađevina je dobra odluka za vaše zdravlje. Naravno, nećete napraviti veliku štetu svom organizmu ako s vremena na vreme uživate u slanini, salami, šunki i ostalim nesporno ukusnim mesnim prerađevinama, ali svakako nije preporučljivo da se one nađu na vašem tanjiru baš svaki dan.

Ove namirnice ne samo što izazivaju hroničan umor već mogu povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Savet je da ih zamenite povrćem i drugim neprerađenim namernicama koje su i zdrave za vaš organizam i daju više energije.

S druge strane, tu su namirnice koje mogu da vam pomognu da uklonite umor.

Proteini životinjskog porekla

Meso, riba, jaja i mlečni proizvodi dobri su izvori proteina. Ipak, različita hrana sadrži različite mešavine drugih hranjivih supstanci koje proizvode energiju.

Ako preferirate hranu koja nije životinjskog porekla, kao dobar izvor proteina poslužiće orašasti plodovi i semenke.

Voće

Voće može da bude izvrstan izvor vitamina i minerala, uključujući i one koji pomažu vašem telu u proizvodnji energije.

Sveže i celo voće je najbolje jer sušenjem može izgubiti važne hranjive supstance. Sušeno voće i sokovi takođe imaju mnogo više šećera u odnosu na sveže voće.

Povrće

Povrće sadrži više hranjivih supstanci koje proizvode energiju, a neke će vam čak priuštiti i nešto proteina, iako ni približno toliko koliko izvori poput mesa, jaja, mlečnih proizvoda i orašastih plodova.

Žitarice

Žitarice su izvor ugljenih hidrata za brzu energiju, kao i nekih hranjivih supstanci za održivu energiju. Neki dobri izbori su smeđi pirinač ali i ovsene pahuljice.

Zamene za mleko

Popularne zamene za mleko sadrže neke hranljive supstance koje proizvode energiju, bilo prirodnim putem ili putem obogaćivanja.

Međutim, ova pića mogu da budu manje slična primarnim pićima. Razlog je gubitak supstanci tokom prerade ili zbog dodavanja vode ili drugih sastojaka. Primeri su bademovo mleko, pirinčano mleko ili sojino mleko, piše N1info.rs.

Tačne količine hranljivih supstanci u ovim namirnicama razlikuju se u zavisnosti od marke i recepta. Najbolji način da znate tačno šta dobijate je da pročitate sadržaj.

Napomena o kofeinu

Kofein vam daje brzu energiju, ali je stimulans, što znači da ubrzava telesne procese, a ne hrani vaše ćelije. To pak ne znači da je kofein loš, jer kako piše index.hr i kafa i čaj imaju svoje zdravstvene prednosti.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram