Namirnica koja menja sir i sprečava opadanje kose

I lako ju je uključiti u ishranu, posebno u jesen.

Reč je o nutritivnom kvascu, hrani koju stručnjaci preporučuju za jačanje kose i sprečavanje njenog opadanja. To je tema koja postaje posebno aktuelna u jesen, kada gubitak kose postaje intenzivniji. I, još više, kada je manje sunca, a veći nedostatak vitamina D, a to je još jedan faktor koji utiče na zdravlje kose.

Ali pre nego što istaknemo važna svojstva nutritivnog kvasca, važno je podvući da se ne možemo osloniti na prednosti samo jedne namirnice za jačanje kose. Zapravo, da bi se sprečio gubitak kose, nije dovoljno da se pridržavate zdrave i uravnotežene ishrane kojom povećavate unos nekih vitamina i minerala, već je potrebno i da se pridržavate zdravog načina života, koji uključuje dobre navike kao što su fizička aktivnost i odmor, piše Vogue.it

Šta je to nutritivni kvasac?

To je zapravo neaktivni oblik kvasca, napravljen od šećerne trske ili repe i melase. Ne raste poput aktivnih sorti kao što su pekarski ili pivski kvasac. Proizvodi se fermentacijom vrste glukoze, pre nego što se preradi za upotrebu u hrani. Dostupan je u nekoliko različitih oblika, poput praha, pahuljica i granula. Žute je boje i ima ukus sličan siru. Ne zove se džaba ”nutritivni” kvasac. Dakle, bogat je brojnim hranjivim sastojcima kao što su folati, kalijum, proteini i vlakna. Sadrži velike količine B vitamina, zahvaljujući kojem ima pozitivno dejstvo na nervni sistem, te pruža telu neophodnu energiju. Ne sadrži gluten, a bogat je cinkom i selenom. Ima malo soli, a prilikom njegove proizvodnje ne koriste se veštačke arome. Jača imunološki sistem, snižava nivo lošeg holesterola, a budući da sadrži i probiotike, pozitivno utiče na probavu, piše totallywellness.rs. Nutritivni kvacas možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, a 200 grama košta oko 600 dinara.

Foto:shutterstock

Prednosti kvasca za kosu

„Nutritivni ili hranljivi kvasac sadrži savršenu kombinaciju amino-kiselina i vitamina B“, kaže nutricionistkinja Beatriz Larea. „To je kompletan protein, jer, baš kao i kinoa i konoplja, sadrži svih osam esencijalnih amino-kiselina. Stoga ćete uključivanjem kvasca u ishranu obezbediti organizmu amino-kiseline koje su mu potrebne.“

Ona ističe kako je ova hrana dostupna u obliku praha i može se dodati jelima kako bi im dala drugačiji ukus: „Predstavlja validnu alternativu mlečnim proizvodima, s obzirom na to da ima sličan ukus. Takođe je vredno napomenuti da je nutritivni kvasac takođe važan izvor vlakana.“

Alternativa (rendanom) siru

Kako objašnjava psihonutricionistkinja Icijar Digon, nutritivni kvasac se može dodati testenini kao zamena za sir.

„Njegov ukus i tekstura veoma podsećaju na rendani sir, ali u poređenju sa sirom, kvasac ima veće prednosti jer sadrži amino-kiseline, vlakna, minerale i vitamin B“, kaže ona.

Larea i Digon nisu jedine koje govore o prednostima nutritivnog kvasca. Marusija Sampsidis, osnivačica platforme „Sisterhood Nutrition“, takođe navodi da bi ovaj kvasac trebalo da bude integrisan u ishranu zbog njegovog ukusa nalik siru i njegove sposobnosti da obezbedi kompletne proteine, minerale i antioksidante.

Foto:shutterstock

Kako uključiti nutritivni kvasac u ishranu

Prema Beatriz Larea, količina nutritivnog kvasca koju treba dnevno uzimati kako biste imali zdravu kosu je oko tri kašike.

„To garantuje dozu vitamina B čak i veću od one koja je potrebna da se telu obezbedi energija neophodna za jaku i zdravu kosu“, kaže ona.

Evo kako da uključite nutritivni kvasac u ishranu:

* Možete ga dodati u jelo od testenine od integralnog brašna kao zamenu za rendani sir.

* Mođete ga dodati salati – preporučuje se modifikacija Cezar salate koja podrazumeva zamenu sira kvascem, krutona hrskavim leblebijama i piletine tempehom, a sve začinjeno pastom od indijskog oraha.

* Kao sastojak za pripremu zdravih domaćih sosova sa kokosom, rukolom, parmezanom, orasima i kurkumom.

* Kao pojačivač ukusa u supama, čorbama i kremovima od povrća.

Foto:shutterstock

Ne zaboravite pivski kvasac

Važno je ne mešati nutritivni kvasac sa pivskim kvascem. Iako su oba nefermentišući ili neaktivan kvasac zanimljivog nutritivnog profila, postoje neke razlike. Jedan od njih je ukus, koji je gorak u slučaju pivskog kvasca. Ali ovaj drugi takođe ima korisna svojstva u domenu trihologije – grani dermatologija koja se bavi zdravljem kose.

Prema rečima dermatologa Karlosa Moralesa Raje, dobri suplementi za zdravlje kose treba da sadrže pivski kvasac (pored biotina, cinka ili vitamina E). Pivski kvasac je takođe dostupan u obliku praha. Roberto San Antonio-Abad, predsednik italijanskog Nacionalnog udruženja profesionalaca i frilensera za prirodne terapije (COFENAT), preporučuje da se u doručak doda kašika pivskog kvasca i pšeničnih klica da biste sprečili gubitak kose, počevši sa uzimanjem ove mešavine 21 dan pre smene sezona i nastaviti 21 dan nakon smene godišnjih doba.

BONUS VIDEO:


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram