Hrana koja je najbolja protiv masne jetre – naučno dokazano

masna jetra
Foto: Lili Basic Capaccetti Photograph / The Picture Pantry / Profimedia

Koje su to namirnice?

Zdravlje jetre je od vitalnog značaja za funkcionisanje celog organizma jer taj organ čisti telo od toksina zajedno sa bubrezima. Zato je važno održavati je u dobrom stanju, a zdrava i balansirana ishrana je ključna.

Šta god da jedete, potrudite se da saznate poreklo namirnica i pratite sastav na ambalaži. Edukujte se o različitim jedinjenjima koja vam ne zvuče poznato. Ipak, jedno od najvažnijih pravila je to da konzumirate namirnice od celovitog zrna, tj. integralne žitarice, a stručnjaci tvrde da to može da smanji rizik od pojave masne jetre.

U nalazima koje je objavio časopis Clinical Nutrition, naučnici koji stoje iza studije analizirali su 14.968 učesnika od kojih su 42,2 odsto bili muškarci, a 57,8 odsto žene, a svi su bili stanovnici Tianjina u Kini. Učesnici su ispunili upitnike koji se odnose na njihovu tipičnu ishranu.

Nakon šest godina istraživači su ponovo proučili zdravstvene markere onih koji nisu imali nikakvih zdravstvenih problema kao što su kancer, kardiovaskularne bolesti ili bolesti jetre, uključujući alkoholnu masnu bolest jetre i bezalkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD).

Otkrili su da oni koji su redovno jeli hranu od celovitih žitarica imali manje šanse za razvoj nealkoholne bolesti masne jetre.

„Rezultati naše studije pokazali su da je veća konzumacija celovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom od NAFLD-a kod odraslih Kineza“, potvrdili su autori studije.

Osim toga, „hrana od celovitog zrna bogata je nizom korisnih hranjivih supstanci i smatra se da ima ulogu u prevenciji hroničnih bolesti“.

Brojne studije su pokazale da celovite žitarice mogu da pomognu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i kancera, a istovremeno poboljšavaju zdravlje probavnog sistema.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram