Vrsta hleba koja je najzdravija za probavu

Foto: Sarah Richardson / Alamy / Alamy / Profimedia

Znamo da hleb nije najzdravija namirnica za naš organizam, ali ako ne možete bez ovog ukusnog priloga, najbolje da birate onaj od kiselog testa, koje ima blagotvoran uticaj na zdravlje.

Kiselo testo je jedan od najstarijih načina pripreme hleba. Posebno je zato što se umesto kvasca, koji se koristi za podizanje testa, u ovom receptu koriste prirodni sastojci.

Zapravo, kiselom testu pomažu bakterije, koje rade slično kao bakterije koje se nalaze u fermentisanoj hrani, poput jogurta, piše Ordinacija.

Pročitajte još:

Kako se u ovom testu nalazi velik broj zdravih bakterija i jako malo glutena, ljudima služi kao alternativa za ostale vrste hleba. Smatra se kvalitetnijom varijantom belog hleba. Naime, proces fermentacije smanjuje udeo glutena pa je odlična namirnica za one koji ga loše podnose.

Bakterije takođe pomažu očuvanju i jačanju ostalih nutrijenata u hlebu. Iako postoje i druge vrste za koje se smatra da su zdravija verzija, hleb od kiselog testa ima posebne sastojke zbog kojih naše telo bolje upija potrebne minerale.

Fitinska kiselina smanjuje apsorpciju minerala poput magnezijuma i cinka, pa kada jedete običan hlen malo će njih završiti u vašem organizmu. Poseban proces fermentacije u ovoj vrsti hleba omogućava odstranjivanje fitinske kiseline – tako će organizam puno lakše doći do potrebnih nutrijenata.

Uz sve spomenuto, hleb  od kiselog testa sadrži više vlakana. Kako ovaj hleb prolazi kroz prirodni proces fermentacije,  sačuvaće i dobar prirodni ukus, bez potrebe da mu se nešto dodaje. Zato je ovaj je hleb idealna odabir za zdravlje probave.

Hleb; Foto: Raul Mellado / Alamy / Alamy / Profimedia

Možete kupiti gotovo kiselo testo, međutim, možete ga i sami napraviti – ali će vam trebati malo strpljenja.

Pravi se tako što se brašno, obično ražano ili pšenično, pomeša s mlakom vodom i ostavi na toplom mestu. Onda se čeka par dana dok smesa ne počne da poprima blago kiselkasti miris. To je znak da su bakterije iz brašna i vazduha aktivne i da je testo spremno za dalju upotrebu.

Kada se zamesi hleb od ovog testa, ono mora još malo da odstoji, pre pečenja na  230-250°C.  Preporučuje se da se peče sa dodatom šoljom vode.

Gotov hleb od kiselog testa takođe je poželjno ostaviti dan da odstoji, jer će onda imati bolji ukus.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram