8 namirnica koje ne goje: Možete da ih jedete bez griže savesti, a bićete siti celog dana

Ni u čemu ne treba preterivati, ali ove namirnice možete konzumirati bez straha da ćete se ugojiti.

Uz dobar odabir namirnica možete bez griže savesti da pojedete nešto, a da pritom ostanete vitki, ali samo ukoliko znate da planirate obroke. Verujte, osećaćete se zadovoljno tokom celog dana.

Kurir stil izdvaja osam namirnica koje vas neće ugojiti.

Kokice

Svi treba da konzumiramo namirnice bogate vlaknima, koje ne samo da daju energiju već su i hrana kojoj je potrebno mnogo vremena za varenje. Zahvaljujući tome, duže vremena ćete biti siti uz manje kalorija. Najbolji primeri hrane koja je puna vlakana su cela zrna, povrće i voće.

Isto tako, na toj listi su i kokice koje su bogate vlaknima, niskokalorična su užina punih celih žitarica. Otprilike jedna šoljica kokica ima samo oko 30 kalorija.

Edamame – zelena soja

Za razliku od drugih proizvoda od soje, edamame nije zaslađen i zdrava je, prirodna užinu. U 2009. jedno istraživanje otkrilo je da edamame povećava sitost, a takođe snabdeva telo proteinima i vlaknima, što nas duže drži sitim. Sve što vam je potrebno jeste malo soli.

Supa

Supa vam svakako može pomoći da se osećate sitim. Supe su savršen primer, a to pokazuje i studija objavljena u časopisu “Appetite” koja je zaključila da su supe zasitnije od potpuno čvrstih obroka. Učesnici koji su jeli supu konzumirali su 20 odsto manje kalorija do kraja dana.

Supe na bazi bujona pune stomak više od prosečnog obroka. To potiskuje hormon grelin, koji govori telu da jede manje.

Jabuke i banane

Grickalice su odličan način za povećanje energije tokom popodnevnog pada, ali je od vitalnog značaja da znate koje je najbolje jesti. Hrana kao što su jabuke ili banane pune su vlakana i kalijuma.

Oslobodite se nezdravih opcija i okružite se hranljivim namirnicama.

Ovsena kaša

Ako pratite razne nutricioniste na društvenim mrežama, možda ćete primetiti da mnogi od njih uživaju u ovsenim pahuljicama. Ovas je idealan za mršavljenje jer ima integralne žitarice i veliku količinu vlakana.

Jedna studija sa Floride navodi da ovsena kaša pomaže osobama na dijeti. Učesnici koji nisu uspešno držali dijetu pre studije imali su koristi od ovsenog doručka sa proteinima. Pojeli su 100 kalorija manje tokom dana.

Miks orašastih plodova

Kombinujte orašaste plodove, sušeno voće i slatkiše poput tamne čokolade. Ako stvorite sebi naviku da pronađete odgovarajuću mešavinu, onda ćete imati odličnu užinu za mršavljenje svaki dan, posebno što će obuzdati želju za šećerom i solju.

Papričice

Sigurno znate da začinjena hrana smanjuje apetit, posebno papričica, i tačno je da može pomoći ljudima da kontrolišu težinu. Prema istraživačima, kapsaicin, sastojak koji papriku čini ljutom, može ubrzati metabolizam.

Međutim, začinjene paprike mogu pomoći u kontroli težine više od gubitka težine. Lekar Spenser Nadolski ne savetuje uzimanje kapsaicina kao suplementa jer preterano konzumiranje može imati neželjene efekte.

Jaja

Istina je da jaja mogu podići nivo holesterola u organizmu, ali se takođe mogu uklopiti u zdravu ishranu, a neke studije sugerišu da mogu pomoći da izgubimo na težini.

Godine 2008. istraživanje u Međunarodnom žurnalu gojaznosti uporedilo je jaja i pecivo za doručak. Učesnici koji su jeli jaja osećali su se više sitim tokom dana i pojeli su manje kalorija.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram