Najzdraviju grickalicu na svetu svi vole, a usporava starenje i ubrzava metabolizam

Foto: Shutterstock

Nije sve u čipsu.

Kokice se uvek nalaze na spisku nezdravih grickalica, ali uglavnom zato što se spremaju u mikrotalasnoj ili sa mnogo putera i soli.

One ne moraju da budu tako pripremljene, a mogu biti prilično zdrave.

Prave se od zrna kukuruza i to je grickalica sa skrivenim prehrambenim prednostima. Možete ih jesti u slanoj i slatkoj varijanti. Koju god vrstu više preferirate odlična su grickalica, posebno uz gledanje televizije.

Cela zrna teško da mogu biti loše za vaše zdravlje. Celovite žitarice su bogate vlaknima, pa su i kokice mnogo bolja grickalica od čipsa. One koje kupujete na ulici mogu biti nezdravo pripremljene, prema tome, uvek ih spremajte kod kuće u šerpi sa malo ulja.

Istraživači su otkrili da kokice sadrže polifenole (antioksidans). Ovaj antioksidans je puno jači od vitamina C i E. Polifenol čisti toksine iz tela i poboljšava imunološki sistem. Naučnici su otkrili da jedna porcija kokica ima 300 mg polifenola. Ovaj antioksidans smanjuje starenje, leči zatvor, poboljšava rad creva, poboljšava srčani ritam, piše Elle.

Postoje dve vrste vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva.

Nerastvorljiva vlakna vrše pritisak na creva i pomažu kod zatvora. Kokice su grickalice celog zrna bogata nerastvorljivim vlaknima.

Kako da ih spremite bez ulja

Bioskopsku grickalicu možete napraviti u kućnoj varijanti na više načina. Najbolje je ukoliko posedujete aparat za kokice i tada ih sa vrlo malo soli i bez dodatog ulja pravite na vrelom vazduhu.

Za kokice pripremljene u šerpi ili loncu trebaće vam koja kap ulja i dobar prstohvat soli. Stavite na prethodno zagrejanu ringlu, šerpu u kojoj ste dno prekrili sa kokicama i dobro sve poklopite. Kada počnu pucati, protresite ih par puta, otklopite kada „paljba“ prestane i eto iznenađenja, pun lonac vaše ukusne grickalice, ne preostaje vam ništa drugo nego da se zavalite u fotelju i uživate. I još nešto za kraj –  za vreme UN dijete možete jesti kokice u danu predviđenom za ugljene hidrate.

***

Bonus video: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram