Namirnica broj 1 ako hoćete da se rešite salceta na stomaku

Trbušnjaci
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ovo korenasto povrće može pomoći u smirivanju naduvenog stomaka.

Jedna od najboljih grupa namirnica koju možete dodati svojoj ishrani ako imate posla sa nadutim stomakom ili sa salcetom je povrće.

„Povrće je hrana koja ima najmanje kalorija, a takođe je i jedna od namirnica sa najviše hranljivih materija“, kaže Roksana Esani, registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja. „Ono je prepuno vitamina, minerala, antioksidanasa i dijetetskih vlakana.“

Međutim, to je jedna grupa namirnica koja se retko konzumira.

„Povrće takođe ima visok sadržaj vode, tako da vam može pomoći da ostane hidrirani“, kaže Roksana.

Đumbir
Da li ste znali da đumbir nije potrebno guliti? Foto: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Zahvaljujući visokom sadržaju vode i dijetetskim vlaknima, konzumiranje određenog povrća može pomoći vašem zdravlju creva, jer vlakna pomažu hrani da prođe kroz digestivni trakt, pomažu vam da imate redovno pražnjenje creva i sprečavaju zatvor i nadimanje.

Ako želite da imate ravniji stomak i da se rešite salceta povrće broj 1 koje treba da dodate u svoju ishranu je – đumbir.

„Đumbir je povrće o kom ljudi možda ne razmišljaju previše, ali je definitivno povrće broj 1 koje treba uključiti u ishranu kada želite da smršate“, kaže Roksana.

Ona napominje da đumbir ima mnoga lekovita svojstva koja mogu da izravnaju vaš stomak i da umire creva. Konkretno, đumbir ima antiinflamatorna svojstva koja olakšavaju upalu koja može izazvati veći stomak.

Takođe ima enzime koji mogu pomoći telu da lakše svari hranu, pomažući da se spreči nadutost posle obroka.

„Ako patite od mučnine, đumbir vam takođe može pomoći da je smirite. Takođe ima antiinflamatorna svojstva, može pomoći u smanjenju bolova u mišićima ili drugih vrsta zapaljenja u telu kao što je artritis. Đumbir sadrži digestivne enzime koji pomažu vašem telu da razgradi proteine, tako da vam može pomoći da bolje varite hranu bogatu proteinima“, naglašava Roksana.

Ledeni čaj od đumbira mogu svi da piju, Foto: Oksana Bratanova / Alamy / Alamy / Profimedia

Ona predlaže da napravite čaj od đumbira ili dodati narendani đumbir u sledeće jelo koje budete pravili.

„Tako je svestran! Možete ga narendati i dodati u supe ili ga dodati kao začin kada spremate piletinu ili ribu. Možete da dodate svež ili sušen đumbir u smutije ili u ovsenu kašu“, predlaže Roksana.

***

Bonus video: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram