Njegovo veličanstvo – đumbir

đumbir
Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Koliko je đumbir zapravo zdrav, kako ga je najbolje uzimati, ali i ko treba da ga izbegava, priča dr Ivan Đurić.

Đumbir ima vrlo specifičan jak ljutkast ukus, ali to nikako ne treba da nas odgura od njega. On je vrlo zdrav i veoma je dobar za naš imunitet i zato treba da ga uzimamo, posebno u ove dane kad haraju razne bolesti. Kako biste mu ublažili aromu, pomešajte rendani đumbir sa malo limunovog soka i meda“, kaže doktor Ivan Đurić za portal Nova.rs.

Pročitajte još:

A zašto se đumbir uveliko odomaćio u našoj kulturi i ishrani, pa ga koristimo i kao začin i u raznim eliksirima za imunitet?

„Zato što je zdrav i pomaže organizmu da se izbori sa raznim bolestima“, kaže Ivan Đurić, koji sa suprugom, takođe doktorkom, na sajtu Saveti lekara deli dragocene preporuke o zdravlju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vaad Chekash (@vaadchekash)


Đumbir je zapravo podzemni, korenski deo biljke poreklom iz jugoistočne Azije, koja se po svetu raširila zbog lekovitog dejstva. Još u vreme straih Grka i Rimljana uvozio se u Evropu među prvim začinima.

Obično se koristi svež za napitke i čajeve, ali i u prahu i sušen kao začin. Ima ga i u apotekama u raznim suplementima.

Zašto je tako zdrav

„Đumbir sadrži vitamine iz grupe B, vitamin C, zatim, kalijum, magnezijum, gvožđe, cink. Ima i nešto vlakana, proteina i masti. Pre svega, sadrži supstancu đinđerol, koje ima samo u njemu i zbog nje je tako zdrav“, kaže dr Ivan Đurić.

Ipak, on ističe da đumbir nije lek, već dodatak ishrani koji može da spreči razvoj pojedinih zdravstvenih problema, ali i da ih olakša.

Tako može da se koristi za bolje varenje i probleme s mučninom. Smanjuje upalu zglobova i olakšava simptome upale, pomaže telu u borbi protiv virusa i bakterija. Đumbir smanjuje bakterije u usnoj duplji i tako čuva zube. Neke studije su pokazale da je dobar u borbi protiv raka, smanjuje nivo šećera i holesterola u krvi, ublažava menstrualne tegobe, deluje kao antioksidant i čuva organizam od srčanih tegoba.

Kako se uzima

Dr Đurić priča i koliko đumbira treba uzimati na dan.

„Naučnici smatraju da je dnevno dozvoljeno tri do četiri grama đumbira, s tim što trudnice ne bi trebalo da konzumiraju više od jednog grama, dok deca mlađa od dve godine uopšte ne treba da ga uzimaju.“

Što se dojenja tiče, veruje se da je relativno sigurnan, čak se u nekim krajevima sveta preporučuje da bi se poboljšalo stvaranje mleka, mada istraživanja o tome nisu potpuna. Zato je pre svega najbolje posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram