Obavezna namirnica u frižideru ako vas muči salo na stomaku

Foto: James Breeden / Matt Smith / Pacific coast news / Profimedia

Ukusna - a nije preskupa!

Masnoća u telu zapravo nije toliko loša. U stvari, potrebna vam je da preživite.

Prema Američkom udruženju za srce, telesna mast ne samo da pomaže da vaše telo ostane toplo, već je i od suštinskog značaja za apsorpciju hranljivih materija i proizvodnju važnih hormona. Međutim, postoji jedna vrsta koja je loša za vaše zdravlje: visceralna mast.

„Visceralna mast je vrsta telesne masti uskladištene u vašoj trbušnoj duplji koja obavija vaše unutrašnje organe; vašu jetru, stomak i creva“, kaže Rokana Ehsani, nutricionistkinja, za Eat this.

Jedan od načina da se smanji visceralna masnoća je da napravite neke korekcije u ishrani, a možete početi dodavanjem jedne od najboljih namirnica koje smanjuju masnoću na stomaku. U pitanju je grčki jogurt.

jogurt
Foto: Shutterstock

„Istraživanja su pokazala da hrana bogata proteinima, kalcijumom i vitaminom D može biti povezana sa manje visceralne masti. Stoga, običan, nemasni grčki jogurt je namirnica broj jedan koju bi ljudi trebalo da dodaju svojoj ishrani ako žele da smanje visceralnu masnoću“, kaže Eshani.

Grčki jogurt obično sadrži 20-23 grama proteina po porciji od šolje. Jedenje hrane bogate proteinima može pomoći u smanjenju gladi – jer podstiče osećaj sitosti. Proteinima je potrebno mnogo vremena da se svare, što vam pomaže da se duže osećate sito. Osim toga, jogurt sadrži žive i aktivne kulture poznate kao probiotici koji pomažu u održavanju zdravog mikrobioma creva.

Ipak, treba izbegavati grčke jogurte sa ukusom, koji uglavnom imaju dosta nepoželjnog šećera.

***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram