Namirnica koju svi treba da jedemo posle mora da bismo na jesen bili zdravi kao dren

Giros
Foto: Dimitris Aspiotis / Alamy / Alamy / Profimedia

Svuda je dostupna i nije mnogo skupa.

Kivi za doručak, kao i pre ili posle proteinskog obroka smanjuje nadutost, ali ne samo to, već popravlja raspoloženje i pozitivno utiče na kožu, a nutricionisti to potvrđuju.

Hajde da počnemo sa dobrobitima koje smo već pomenuli u naslovu. Tim nutricionista sa klinike Mira + Cueto toplo preporučuje ovo voće nakon praznika i odmora, jer povoljno deluje na creva, ublažava sve upale u stomaku i pomaže kod problema sa varenjem i konstipacijom. Kivi rešava i problem sa naduvenošću, zbog visokog sadržaja rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Kivi ima i probiotički efekat koji poboljšava crevnu floru.

Kivi je uvek odličan izbor, pogotovo nakon praznika i odmora

Zahvaljujući visokom sadržaju biljnih vlakana, kivi pomaže u kontroli nivoa holesterola, a leti nakon odmora on obično raste. Takođe, rešava i sprečava zatvor nakon što zanemarimo redovne navike na neko vreme. Ovo voće je bogato antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

„Posle praznika smo bili izloženi višku sunca, što dovodi do povećanja slobodnih radikala koje moramo neutralisati da bismo kontrolisali oksidativne procese i procese starenja“, objašnjavaju nutricionisti. Zbog visokog sadržaja vitamina C ( višeg od onog u citrusnom voću) i drugih vitamina koji pojačavaju njegova antiinfektivna svojstva, kivi jača imuni sistem i pomaže u prevenciji virusnih infekcija.

Tiina & Geir / ImageSource / Profimedia

Od njega se bolje spava

Dokazano je da kivi može poboljšati i naše raspoloženje jer, između ostalog, sadrži melatonin. U stvari, stručnjak za spavanje Tereza ​​Šnorbah je sastavila listu namirnica koje vam pomažu da bolje spavate i stavila kivi na drugo mesto, posebno ako se jede sat vremena pre spavanja. I to redovno svake večeri mesec dana. Pored toga, nekoliko stručnjaka povezuje nedostatak vitamina C sa umorom i mentalnim umorom, a velika količina ovog vitamina sadržanog u kiviju pomaže u borbi protiv njih.

Zeleni ili žuti kivi?

Nutricionisti potvrđuju da obe varijante obezbeđuju sličnu količinu energije (niskokalorične) i visok sadržaj vode, što ih čini proizvodima visokog nutritivnog kvaliteta, koji se preporučuju za sve uzraste i dijete. Velika razlika leži pre svega u količini vlakana i vitamina C, zeleni kivi ima veći sadržaj vlakana, ali žuti ima znatno veću količinu vitamina C.

Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada ga jesti?

Kivi se može jesti u bilo koje vreme, ali ako pričamo o njegovim dobrobitima za creva, bolje je da ga jedemo za doručak, pre ili posle jela, jer pomaže u jačanju imunološkog sistema i pokriva potrebu za antioksidansima tokom celog dana. U slučaju teškog varenja ili poremećene gastrične sekrecije, treba ga uzimati pre ili posle proteinskog obroka, jer olakšava varenje proteina, povećava njihovu apsorpciju i smanjuje osećaj težine koji se može povezati sa ishranom bogatom proteinima.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram