Ova jeftina namirnica poboljšava cirkulaciju, izvlači temperaturu, opušta mišiće i u 100 g ima samo 75 kalorija

Ova namirnica idealna je u režimima ishrane za gubljenje kilograma, a neke studije bave se istraživanjem antikancerogenog potencijala.

Senf je zahvaljujući pikantnosti semena slačice omiljeni dodatak jelima, a u zdravu hranu svrstava ga niz korisnih svojstava i hranljivih materija. U narodnoj medicini koristi se vekovima kao pomoć za veliki broj zdravstvenih problema, ali i preventivno sredstvo.

Šta sadrži slačica, retka biljka od koje se sastoji senf?

Biljka slačica spada u one sa izuzetno visokom nutritivnom vrednošću jer ima ravnomerno raspoređene masnoće, ugljene hidrate i proteine. Od vitamina i hranljivih sastojaka sadrži:

vitamine A, C i E grupe

fosfor

kalijum

kalcijum

selen

natrijum

omega 3 masne kiseline

niamin

tiamin

riboflavin i druge antioksidante

Foto: Shutterstock

U 100 grama slačice nalazi se samo 75 kalorija. Objektivna mana je visok sadržaj natrijuma, pa se zato ne preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom.

Kod kojih stanja senf može da pomogne

Iskustva kažu da je korišćenje senfa veoma delotvorno kod digestivnih problema. Selen u slačici ima korisna svojstva kod respiratornih problema, prehlade, astme i problema sa disanjem. Takođe, obloge od slačice su od davnina korišćene za reumatske probleme. Poznato je da je magnezijum potreban za regulisanje krvnog pritiska i u prevenciju dijabetesa i karidovaskularnih bolesti. Senf je posebno delotvoran kod migrenskih bolova. Neke studije bave se potencijalnim antikancerskim svojstvima senfa.

Takođe, intenzivan miris slačice je delotvorno prirodno sredstvo kod „vraćanja“ osoba koje izgube svest.
Na koji način senf može da snizi temperaturu

Narodna medicina koristi senf kao sredstvo za spuštanje temperature. Kako? Pomešajte dve supene kašike senfa i kašiku morske soli, pa stavite smesu u kadu punu mlake vode. Ostanite u kupki 20 minuta, a zatim se lagano istuširajte, osušite i umotajte u pamučni čaršaf ili drugu tkaninu.

Drugi modus je pomešati kašiku senfa sa sokom od limuna, kašikom soli i malo meda. Sve to razmutite u čaši tople vode i popijte. Delotvoran je, kažu iskustva, i stari način skidanja temperature sa kukuruznim oblogama uz dodatak senfa, koji se privija na tabane.

Foto: Shutterstock

Senf za opuštanje mišića

Kupka sa dodatkom senfa nije korisna samo kod temperature, već i za opuštanje mišića. Ako ste imali velike napore, trenirali ili dugo hodali a ne reagujete negativno na razne sastojke koje nanosite na kožu, namažite bolna mesta senfom. Antizapaljensko svojstvo senfa pozitivno će uticati na opuštanje kompletne muskulature. Bilo koja količina senfa u kupki ili na oblogama može da pomogne kod otečenih stopala i nogu.

Semenke slačice dokazano pomažu u ubrzavanju metabolizmam kao i kod problema jetrom. Poboljšavaju cirkulaciju, čiste krvotok, a senf je dobro jesti i u prevenciji prehlade. Pikantnost i ljutina mogu da pročiste sinuse i poboljšaju apetit, piše eklinika.

BONUS VIDEO:


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pint

Instagram