Značaj unosa vitamina i suplemenata u ishrani – za zdravlje i vitalnost

Suplementi
Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Svakom organizmu, bez obzira na starosnu kategoriju, fizičku aktivnost i sveukupno stanje, potreban je izbalansiran unos vitamina i suplemenata uz pravilnu i uvek zdravu ishranu.

Životne navike u velikoj meri oblikuju svakodnevnicu ljudi i često ne ostaje dovoljno vremena za bavljenje sportom, šetnju i posvećenost redovnim obrocima.
Od izuzetnog je značaja unositi vitamine, minerale i druge korisne materije kroz ishranu, a u slučaju nedostatka njihov izvor mogu biti kvalitetni suplementi u kapsulama, klasičnim i šumećim tabletama, kao i praškastom sastavu za kombinovanje sa vodom. Vitamin E predstavlja izuzetno bitan sastojak koji je važan za svaki organizam.

Šta predstavlja vitamin E i koji su njegovi izvori?

Vitamin E predstavlja kategoriju rastvorljivih masnih jedinjenja i ima antioksidativno dejstvo. Kvalitetan sastav zasniva se na temeljnoj rastvorljivosti u mastima i akumuliranju direktno u masnom tkivu, mišićima i organima. Prirodni sastav vitaminske strukture javlja se u 8 oblika, od kojih kao vitamin za upotrebu koristi se alfa-tokoferol.

Zahvaljujući snažnom antioksidativnom dejstvu veoma je zašitnički orijentisan ka organizmu i ne dopušta prodiranje slobodnih radikala. Izvori se mogu pronaći u različitim namirnicama, kao što su: suncokretovo seme i ulje, kikiriki puter i pečeni, ulje pšeničnih klica i kukuruza, zatim pečeni lešnici, paradajz, mango, spanać, brokoli i slično. Najviše je zastupljen u ulju pšeničnih klica – 1 kašika sadrži 20,3 miligrama.

Benefiti za zdravlje organizma – brojne i nenadmašne korisnosti

Mnogo je razloga zašto vitamin E treba da bude akcentovan kada je u pitanju zdrava ishrana i konzumacija namirnica bogatih ovim antioksidansom, ali se može uneti i putem kvalitetnih suplemenata. Takođe, prepoznati su benefiti kada je sastojak kozmetičkih preparata, zatim u oblasti ginekologije i funkcije polnih organa, kao i zaštiti imunološkog sistema.
Konkretno, vitamin E ima blagotvorna dejstva u pogledu pospešivanja rada mišića i organa kao što su srce, jetra, hipofiza, materica, nadbubrežna žlezda i mnogi drugi, u kojima se akumulira. Efikasno sprečava pojave bolesti srca, prevencija je nastanku tromboze, reguliše nivo holesterola i štiti pluća od oksidacije čestica. Izuzetno je značajan u borbi protiv stresa, zračenja, pušenja, dejstva materija kao što su azot dioksid, ozon i mnogo drugih pojava. Kao suplement u vitaminskoj strukturi, preporučuje se kako bi se sprečila pojava katarakte i degeneracija nervnih završetaka u mrežnjači.

Suplementi vitamina – za kompletnu zaštitu tela i organa

Činjenica da je vitamin E veoma zastupljen u namirnicama određenog sastava olakšava pronalazak ovog rastvorljivog jedinjenja i svakodnevnu konzumaciju. Ipak, kako nedostatak u ishrani često može biti signal za probleme i pojavu na primer katarakte, zgrušavanja krvi, nepravilnosti na koži i drugih neželjenih efekata, važno je izbalansiran unos u obliku suplemenata krema za sunčanje, zahvaljujući kojima je koža čista i blistava. Sa druge strane, nadoknađivanje u organizmu može se efikasno dobiti putem tableta, kapsula ili rastvorljivih praškastih tekstura, u skladu sa preporukom lekara.

Od davnih vremena vitamin E je prepoznat kao kvalitetan sastav korisnih materija zahvaljujući kojima organizam dobija visok nivo zaštite od slobodnih radikala, pojave tegoba i problema sa mišićima i organima. Konzumacija se zasniva na zdravoj ishrani i unošenju namirnica bogatih ovim vitaminom, ali se mogu koristiti i odlični sumplementi, kao i kompleksi koji kombinuju nekoliko važnih sastojaka, koji će doprineti zaštiti organizma.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram