Domaći bakin rolat sa džemom od šljiva u trenu vraća u detinjstvo

Recept koji će vam ulepšati dan.

Kolači iz bakine kuhinje omiljeni su svima, a u takve tradiocionalne stare recepte spada i ovaj rolat sa džemom od šljiva. U testo za ovu poslasticu ne ide šećer, pa utoliko manje ima višak kalorija.

Sastojci:

1 kg brašna

500 g margarina

400 g kisele pavlake

200 g džema od šljiva

1 jaje

50 g šećera u prahu

so

Priprema:

U veći sud stavite margarin, posolite i mutite mikserom dok ne postane penast. Dodajte pavlaku, dve kašike brašna i mutite dok se sastojci ne sjedine. Zatim dodajte preostalo brašno i rukom umesite testo.

Testo i dalje mesite na radnoj površini, te ga vratite u sud. Belance odvojte od žumanceta. Izmutite žumance viljuškom. Testo podelite na dva jednaka dela, piše Bašta Balkana.

Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom od prvog dela testa razvucite koru i odsecite krajeve. Na dva kraja kore nanesite džem. Sa obe strane uvijte koru u rolat dok ne prekrijete džem korom. Mesta gde se rolati preklapaju s korom premažite žumancetom. Nastavite da koru sa dva kraja uvijate u rolate. Odsecite rolate ostavljajući jednu lentu nefilovane kore.

Isecite rolate na parčad. Parčad rolata poređajte u tepsiju obloženu pek-papirom. Na isti način pripremite i drugu koru. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na rolate nanesite šećer u prahu, pa ih servirajte na tanjir.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram