Stari kolač bio je najpopularniji u Vojvodini.
Nekad su dame bile hirovite i po njihovim slatkim bubicama nazvan je jednostavni slatkiš damen kapric. Osmislio ga je jedan austrougarski poslastičar inspirisan hirom svoje supruge.
Kolač se brzo sprema, pravi od sastojaka kojih uvek ima u kući, a svakoga podseća na baku.
Tanka kora premaže se pekmezom od kajsija, a preko ide debeo sloj šama – a pod zubima krckaju prepečeni orasi.
I već nam miriše jesen u bakinoj kujnici.
Sastojci
4 žumanca
4 kašike šećera
80 g masti
1 dl mleka
200 g brašna
1 prašak za pecivo
5 punih kašika džema od kajsija
Za šam
4 belanca
8 kašika šećera
Priprema
1. Žumanca i šećer penasto umutite i dodajte mast, mleko i nekoliko kašika brašna, izmešajte, dodajte ostatak brašna s praškom za pecivo i sve sjedinite.
2. Prepučite testo u pleh dimenzija 20 × 30 cm i pecite na 180 stepeni oko 12 minuta.
3. Preko pečenog testa premažite džem, premažite šneom od belanaca i vratite kolač da se dopeče još 20 minuta na 150 stepeni. Kad šne porumeni, izvadite iz rerne i uživajte, piše na Instagram strani just.sweet.sladjano.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: