Razbijamo 7 najvećih mitova o vežbanju

vežbanje
Foto: PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

Koje su najveće zablude o vežbanju?

Jasno je da je fizička aktivnost preduslov za zdrav život, ali vežbanje prati dosta zabluda. Zato je dobro znati šta je istina, a šta mit kad je u pitanju vežbanje i ujedno gubljenje kilograma.

Mit: Ciljano sagorevanje masti je moguće.

Istina: Vežbanje može da smanji ukupnu masnoću, ali ne možete da kontrolišete koji deo vašeg tela sagoreva najviše masti.

Vaše telo razlaže masti i koristi ih kao gorivo kada vežbate. Ali vaše telo ne bira. Sagorevaće masti sa bilo kog mesta u vašem telu, a ne samo na delu u kome najviše radite, kažu stručnjaci.

Mit: Žene se od podizanja teških tegova goje.

Istina: Dizanje tegova tonira i oblikuje vaše telo i od toga nećete izgledati kao bodibilder. Žene imaju nizak nivo testosterona tako da prirodno ne grade masivne mišiće.

Nema ništa loše u tome da žena ternira s težim tegovima ako je sposobna za to i ako je to u skladu sa savetima stručnjaka.

Pritom, dizanje tegova može sprečiti gubitak mišićne mase, može pomoći u izgradnji gustine kostiju i povećati brzinu kojom vaše telo sagoreva kalorije kako biste ostali na zdravoj težini. A održavanje zdrave težine može pomoći u borbi protiv raznih bolesti.

Mit: Trbušnjaci su najbolje vežbe za vaše jezgro.

Istina: Trbušnjaci su zapravo jedna od najmanje efikasnih vežbi za jezgro jer ne uklanjaju salo sa stomaka, tvrde stručnjaci. Bolje je da pojačate svoje kardio vežbe i ubacite i vežbe otpora koje ciljaju na celo jezgro. Važno je smanjiti višak masnog tkiva na stomaku jer to može povećati rizik od bolesti.

Mit: Vežbanje može da neurališe lošu ishranu.

Istina: Vežbanje nikako ne nadoknađuje lošu ishranu. Ishrana igra veću ulogu od vežbanja u kontroli težine i prevenciji bolesti. U stvari, neke namirnice zapravo pomažu u zaštiti od određenih bolesti. Dakle, to što vežbate ne sme da bude opravdanje za nezdravu hranu.

Mit: Kada prestanete sa treningom snage, mišići se pretvaraju u masti.

Istina: Mišići ne mogu da se pretvore u salo, kao što se masnoće ne mogu transformisati u mišiće. Masnoće i mišići su dve različite vrste tkiva. Kada prestanete sa treningom snage, gubite mišićnu masu i vaš metabolizam se usporava. Usporen metabolizam znači da vaše telo sagoreva manje kalorija u mirovanju, što može dovesti do povećanja telesne težine.

Mit: Morate provoditi sate u teretani.

Istina: Sve prednosti vežbanja možete da osetite bilo da ste u teretani ili kod kuće. Ključ je da vežbate pametnije, a ne duže. Da biste maksimalno iskoristili svoj trening, trenirajte snagu pre nego da radite aerobne vežbe. Evo zašto: kada vežbate, vaše telo prvo aktivira ograničenu količinu ugljenih hidrata. To je najbolje gorivo za kratkotrajne i intenzivne vežbe, poput treninga snage. Nakon što vaše telo iscrpi zalihe ugljenih hidrata, počinje da koristi masti kao gorivo. A masti su najbolje gorivo za aerobne vežbe. Trebalo bi da svake nedelje imate najmanje 150 minuta umerene fizičke aktivnosti, poput brzog hodanja i sporog plivanja, da biste smanjili rizik od bolesti. Možete da se posvetite i malo jačim aktivnostima, kao što su trčanje i brza vožnja bicikla, i to najmanje 75 minuta svake nedelje.

Mit: Istegnite se pre vežbanja.

Istina: Efikasnije je istezanje nakon vežbanja kada su vam mišići i zglobovi topli. Istezanje pre treninga ima malo koristi. A istezanje posle može poboljšati performanse i fleksibilnost i pomaže vam da održite zdrav opseg pokreta u zglobovima. Istezanje takođe može smanjiti stres, može smanjiti napetost mišića i poboljšati vašu cirkulaciju i držanje.

Ne zaboravite da na televiziji Nova pratite emisiju „Najveći gubitnik“ u kojoj možete saznati više o mršavljenju i vežbanju, prateći živote ekstremno gojaznih osoba i njihovu borbu za gubitak suvišnih kilograma i okretanje zdravim navikama. Ove nedelje je i prva osoba napustila takmičenje, a kako je sve teklo pogledajte ovde.

Najzanimljivije detalje emisije pratite na zvaničnim profilima „Najvećeg gubitnika“ na Instagramu, Facebooku i YouTube-u.

BONUS VIDEO: Vežbe za zadnjicu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram