Promene koje se dese telu ako svakog dana radiš plank

plank
Foto: Shutterstock

Vežbanje je uvek zdravo, ali koliko izdržaj zapravo menja telo?

Plank je jedna od najpopularnijih vežbi jer daje rezultate u kratkom vremenskom periodu. To je jedna od vežbi za koje koristimo sopstvenu težinu tela da bismo došli u formu. Raditi plank možda nije lako, ali vremenom postaje sve lakše i jednostavnije, a rezultati će svakako biti vidljivi.

Pritom, izdržaj možete da radite uvek i bilo gde jer vam ne treba nikakva oprema, osim prostirke po želji. Vežba angažuje više grupa mišića i tonira vaše trbušnjake. Takođe, oblikuje i zadnjicu, a sveukupno jača telo.

Metabolizam se ubrzava

Potreban je napor i rad puno mišića da bi se zadržao takozvani položaj daske, odnosno položaj u kom se u ravni održavamo na nožnim prstima i podlakticama. A to sagoreva kalorije.

Kad radite plank, sagorevate više kalorija od klasičnih vežbi za trbušnjake. Plank je posebno važan za one koji mnogo sede preko dana jer ne samo da sagoreva masti već i ubrzava metabolizam. A to sve vodi ka mršavljenju.

Trup postaje snažniji

Plank je među najboljim vežbama za toniranje trbušnjaka i jačanje jezgra, što uključuje zglobove, mišiće i kosti koje povezuju gornji i donji deo tela. Kada radite izdržaj, angažujete svoje mišiće bedara i gluteuse i to ih jača.

Smanjuje se rizik od povreda vrata i leđa

Plank izgrađuje mišiće i pruža podršku leđima i vratu. Takođe smanjuje bol u leđima. Svakodnevno izvođenje planka smanjiće rizik od povreda vrata i leđa.

Popravlja se držanje tela

Vežba izdržaja poboljšava držanje vašeg tela jačanjem mišića leđa, vrata, grudi, ramena i abdomena. Ako radite plank svaki dan, vaše držanje će biti bolje i leđa će vam biti prava.

Balans tela se poboljšava

Da li se često spotaknete i padnete ili izgubite ravnotežu dok hodate? Onda je plank za vas. Ravnoteža se često gubi zbog slabijih trbušnih mišića. Vežbe izdržaja jačaju mišiće u stomaku i poboljšavaju ravnotežu. Pokušajte da u svoju fitnes rutinu uključite i bočni plank da biste videli još bolji efekat, piše india.com.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram