Postoji jedna stvar koja nas sve muči, a štetna je isto kao pušenje 15 cigareta dnevno

Nauka je potvrdila.

Usamljenost povećava rizik od prevremene smrti za 26 posto, pokazala je studija Univerziteta Brigham Young, a objavljena je u časopisu Perspectives on Psychological Science.

Društvena izolacija i manjak društvenih kontakata dodatno povećavaju taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da usamljenost može biti jednako loša za ljudsko zdravlje kao gojaznost ili pušenje, piše Zadovoljna.hr.

Istraživači su napravili razliku između osoba koje se osećaju usamljeno, i onih koji zaista nemaju kontakata sa spoljašnjim svetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osećaju srećno, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osećaju usamljeno.

Ako kažemo ljudima da se više druže s drugima to bi moglo da reši problem društvene izolacije, ali i ne osećaj usamljenosti. Baš zato treba prihvatiti da su obe kategorije jednako važne, tvrdi autorka studije Juliane Holt-Lunstad.

Filippo Carlot / Alamy / Alamy / Profimedia

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utiče na činjenicu što sve veći broj ljudi u svetu žive u društvenoj izolaciji, te što ostvaruju komunikaciju licem u lice.

S druge strane istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuju stres, poboljšavaju imunitet i daju životu veći smisao.

„Ključno je održavati značajne i bliske veze s dragim ljudima, imati bogat društveni život“, savetuje dr Holt-Lunstad.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram