Jela sam mesec dana po pravilima zdrave ishrane – evo koliko me je koštalo

Foto: Shutterstock

Izraz "košta kao svetog Petra kajgana" dobija sasvim novo značenje.

U želji da obezbedim zdrave obroke, kako ne bih u trku pre posla uletela u najbližu pekaru po dozu tihog ubice, ili na pauzi za ručak iz automata izvukla kesicu i limenku raka u malom, odlučila sam da zatražim pomoć onih koji to znaju malo bolje od mene.

Verovala sam da će mi detaljno isplaniran jelovnik sa receptima i tačnim gramažama doneti neophodan mir u mom haotičnom rasporedu. Međutim, brzo sam sebi napravila više problema, nego što sam zapravo učinila nešto korisno.

Da se razumemo, verujem da bi cena bila drastično niža ukoliko biste pratili sniženja, lutali od marketa do marketa, uzimali namirnice koje nude mogućnost za to, tačno na grame u radnjama zdrave hrane. Ali to nije bio moj slučaj.

Mickis Fotowelt / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog klasičnog od 9 do 5 radnog vremena i malog deteta, najčešće bih uletela u najbližu prodavnicu i nakupovala ono što mi treba za najmanje dva dana unapred. Pa sam tako čak u jednom danu za jedva nekoliko namirnica morala da izdvojim 7.000 dinara. Moj šok na kasi i prasak u mozgu se u tom trenutku mogao uporediti sa praskom atomske bombe, ukoliko ste gledali Openhajmera znate o čemu pričam, ukoliko niste, sigurno možete da zamislite, jer nas nove cene svakog dana iznova i iznova ostavljaju širom otvorenih usta dok gledamo u račune.

Ali, ukoliko želite da imate 3 obroka i užinu po pravilima zdrave ishrane, pripremite se na materijalni i fizički trošak. Dobra strana ovog jelovnika je što se zaista svi obroci jako brzo spremaju i nikakve komplikovane kulinarske veštine nisu potrebne. Za jela poput ćufti u paradajz sosu sa makaronama bi trebalo da izdvojite 579 dinara za 450 grama mesa, 115 dinara za obične makarone, 92 dinara za paradjz sos, plus oko 200 dinara za crni i beli, kao i za prezle, što se tiče musake, biće vam potrebno 579 dinara za 450 grama mesa, plus još oko 800 dinara za povrće, mleko, jaja i ulje, ili 279 dinara za 540 grama pilećeg batka i karabatka za pileću čorbicu, i dodatnih 500 za povrće i speltino brašno za zapršku. Ono što je dobro je što ova jela već imamo na redovnom porodičnom meniju, pa nije bilo većih iznenađenja ili privikavanja. Ipak, redovno pripremanje svežih obroka, tri puta dnevno 30 dana u mesecu više podseća na robiju nego na uživanje u kuvanju.

Međutim, slane pite, mafini, palačinke ili pica za doručak, iziskuju da ipak ustanete bar sat vremena ranije i pripremite sve na vreme, što je meni možda bilo i najteže. A ako vam je čudno kako ova hrana spada u zdravu, pa tajna je u speltinom brašnu koje košta 160 dinara, niskomasnom siru za koji morate izdvojiti 314 dinara, ali i u zaslađivačima u vidu meda čija tegla iznosi oko 1000 dinara i banana koje po kilogramu koštaju 149 dinara, Upravo te sitnice čine ključnu razliku u ceni i zdravijoj ishrani.

Dodatni šok za moj organizam, koji je zavisnik od slatkiša, bile su slatke užine bez šećera. Pa sam tako umesto obične, čokoladu sa stevijom od 100 grama plaćala čak 440 dinara. I to mi je najteže potrošenih 440 dinara u životu.

Irina Naoumova / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako tu nije bilo zamene, nutricionistkinja dozvoljava da promenite neke namirnice, ali po tačno napisanom rasporedu. Pa tako na primer ukoliko je som od 500 grama po ceni od 499 dinaea, možete ga uzeti umesto bakalara čiji fileti od 600 grama koštaju 1.200 dinara, ili 125 grama malina koje koštaju 199 dinara zameniti borovnicama od 154 dinara, kao što je sasvim okej ukoliko umesto tegle kiselih krastavčića od 379 dinara, uzmete sveže za 59 dinara.

Dodatni plus je ako imate nešto svežeg voća ili povrća da nakupite iz sela i zamrznete, jer ne samo da štedite novac, već sigurno birate zdravije opcije, a i po rečima devojke koja mi je sve pripremala „sezonsko voće i povrće je uvek najbolja opcija, a idealna ako vam ostane i za periode kada ih nemamo“.

Bilo kako bilo, iako je zdrava ishrana u mom slučaju pojela skoro pola plate, odnosno iznosi 31.000 dinara, moram da priznam da ni na trenutak nisam zažalila, sem zbog čokolade sa stevijom,  ali znam da ću od sada birati iste namirnice, uz sniženja, pijace i dobro staro babino selo.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pint

Instagram