Popularne namirnice bogate kalcijumom

kalcijum namirnice
Foto: PPC / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala za funkciju i zdravlje našeg organizma. Njegova uloga je da održava zdravlje kostiju, samim tim i zuba, ali i da apsorbuje nutrijente poput vitamina D.

Budući da su minerali elementi koje telo ne proizvodi u dovoljnim količinama, njih je nužno nadoknaditi putem svoje ishrane, piše Eat This, Not That.

Manja zastupljenost kalcijuma u vašem organizmu može da rezultira poremećajima u organizmu kao što su osteoporoza i srčana oboljenja, prenosi N1.

Osim kravljeg mleka i ostalih mlečnih proizvoda koji su bogati kalcijumom, postoje i druge namirnice koje sadrže i veću količinu kalcijuma. Mnoge od njih i sami konzumiramo, a da možda nismo znali da su bogate ovim mineralom.

Spanać

Samo jedna posudica kuvanog spanaća sadrži čak 250 miligrama kalcijuma, a kao i svako zeleno povrće, izvor je nutrijenata koji poboljšavaju celokupno zdravlje, ali i preveniranju nastanak brojnih bolesti.

Bademovo mleko

Bademi su sa svojih 75 miligrama kalcijuma kojeg sadrže idealan dodatak ishrani. S obzirom na to da se bademovo mleko može koristiti u raznim receptima, jednostavan je dodatak ishrani.

Sardine

Mediteranska ishrana je izuzetno zdrava. Sardine su jednostavne za pripremu, a bogate su kalcijumom, vitaminom D i omega 3 masnim kiselinama, svim nutrijentima neophodnim za dobro zdravlje.

Sok od pomorandže

Jedna čaša soka od pomorandže sadrži 350 miligrama kalcijuma, a bitan je i izvor vitamina C i D. Pomorandža je i izvor antioksidanasa koji pomažu u suzbijanju stresa.

Tofu

Pola posudice hranjive namirnice od sojinog mleka sadrži čak 434 miligrama kalcijuma, što je mnogo više od količine koju unesete šoljicom kravljeg mleka, a u kojoj je 305 miligrama kalcijuma.

Prednosti tofua jesu razni načini njegove pripreme. Osim nadogradnje kalcijuma, tofu je odličan za osobe koje imaju kardiovaskularne probleme i idealan je za vegetarijance i vegane kao zamena za meso.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA