Pitali smo tri nutricionistkinje koje tri namirnice nikad ne jedu: Saznali smo zabrinjavajuću stvar o bavarskim kiflama

Foto: Shutterstock; Instagram/nutricionista_borjana.depalo;N1; Intagram/nutricionista_aleavita

Ove namirnice nutricionisti izbegavaju.

Postoje određene namirnice za koje znamo da bi trebalo da ih jedemo što češće – sveže voće i povrće, integralne žitarice, koštunjavo voće, mahunarke i druge hranljive namirnice. Međutim, postoji i određena hrana koju treba izbegavati iz zdravstvenih razloga.

Zbog toga smo pitali tri nutricionistkinje iz Srbije da nam otkriju koje namirnice nikada ne konzumiraju. Ako vam je nešto od ovoga trenutno u frižideru, ne brinite, ipak je sve u umerenosti – samo pokušajte da ih ne jedete svaki dan.

Borjana Depalo

Prvo što mi pada na pamet su definitivno iznutrice, pogotovo džigerica. Pošto je ona laboratorija organizma, pored svih antibiotika koje životinje konzumiraju i svih koncentrata, smatram da je ona najtoksičnija od celokupnog organizma.

Zatim margarin, zbog trans masti koje sadrži. Dakle, ne sadrži ništa što je korisno, apsolutno ga treba izbegavati. On je posle Drugog svetskog rata, kada ljudi nisu imali šta da jedu, služio kao zamena za maslac.

Bavarsku kiflu takođe ne jedem. U našim pekarama bavarska kifla nije prava bavarska kifla nego se bavarskom kiselinom premazuju obična peciva, a ta bavarska kiselina se koristi posle, na kraju smene, da se odmašćuju pekarske ruke od hemije.

Bez obzira na to, čovek ne treba da bude patološki opterećen ishranom, u redu je nekad napraviti izuzetak, pogotovo kada osetimo glad ili žeđ.

Branka Mirković

Branka Mirković Foto: N1

Ne jedem industrijski obrađene proizvode, koje imaju puno emulgatora, aditiva, konzervansa.

Sintetički slatki kremovi, šlag, to je sve na bazi hemije. To apsolutno nikada ne jedem. Zatim pekarski proizvodi koji su upakovani, tu spadaju i razni keksevi, napolitanke…Treća grupa namirnica su industrijski sokovi.

Aleksandra Sedlarević

Nikada ne jedem pekarske proizvode, svinjetinu i konditorske proizvode.

To su osnovne tri grupe namirnica koje ne bih jela, a svakako da bi posle toga išli i prerađeni sokovi koji se nalaze u prodavnicama.

***

Bonus video: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram