Zlatan savet srpske nutricionistkinje kako da smršaš do mora uz trik s kalorijama koji može baš svako

kalorije mršavljenje
Foto: Courtesy of Bikini Lovers/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Kako izbaciti ključnih 500 kalorija viška?

Leto je pred vratima i to po pravilu znači i da više pažnje obraćamo na liniju. Ako pokušavate da se „doterate“ za plažu, vredi poslušati savete stručnjaka.

Nutricionistkinja Branka Mirković ističe da je dnevna norma za žene 1.700 kalorija.

„Žena srednjih godina, srednje visine i sa prosečnim fizičkim aktivnostima treba da pojede oko 1.700 kalorija dnevno, a muškarac oko 2.100.“

Ipak, Branka Mirković napominje da se 500 kalorija viška dnevno neosetno pojede ako se jede visokokalorična hrana. Dakle, da biste smršali do mora, izbacite tih 500 kalorija. A šta to znači u praksi?

Ona kaže da dosta zavisi od proizvođača, ali okvirno tih 500 kalorija sadrže: 80 g čokolade, 1 porcija sladoleda, 2 energetska ili kola pića, 1 kesica čipsa, 80 g lanenih pločica, 90 g bombona, 90 g keksa, 1 čokoladica upakovana sa prelivima, 7 dl industrijskog soka, 1 parče torte ili kolača, 2 kifle, 60 g masnih pekarskih proizvoda, 80 g badema, 70 g prženog kikirikija, 1 veća porcija pomfrita, 1 mali hamburger i 1 mali pomfrit.

I kad se pogleda ova lista, jasno je da se svima lako može desiti da dnevno prekorači onaj idealan unos kalorija.

Ipak, taj višak se može anulirati, ali uz prilično truda. Naša sagovornica izdvaja šta treba da radimo da bismo potrošili tih 500 kalorija viška.

To je: 35 minuta trčanja na traci, 45 minuta kardio vežbi, 1 sat brzog hoda, 25 minuta vožnje bicikla srednjim tempom, 30 minuta vežbanja u teretani sa promenom sprava i opterećenjem.

„Savet je da, ako se ipak uželite kolača, sladoleda ili nekog pića, smanjite ostali kalorijski unos. I ne zaboravite da grickalice nisu obrok, a da se posle njih javi i veća glad i potreba za hranom.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram