Šta je bolje – dugo ili brzo hodanje?

hodanje
Foto: Mimmo Carriero / IPA / Sipa Press / Profimedia

Ponekad imate pola sata, nekad sat vremena za šetnju, pa usput telefonirate s prijateljicom ili slušate muziku. Ponekad, ipak, imate samo desetak minuta do autobusa ili tramvajske stanice. Koliko god mislili da je nekoliko minuta hoda premalo, ova aktivnost ipak i dalje nudi benefite za naše mentalno i fizičko zdravlje. Međutim, postavlja se pitanje da li je potrebno onda hodati brže kad imamo manje vremena ili tempo nije toliko važan koliko vreme hodanja?

Prednosti kratkih i brzih šetnji

Petnaest minuta bržeg hodanja dnevno je praktično jednako kao pola sata hodanja umerenog intenziteta. Ukratko, imate sve prednosti kardio vežbe, što znači da smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti, jačate srce, poboljšavate svoje kognitivne funkcije i popravljate raspoloženje. Stoga, 15 minuta može puno da znači, ali nemojte preterivati. Ne zaboravite da se zagrejete pre hodanja i da se uvek dovoljno hidrirate.

Prednosti dugih šetnji blažeg tempa

Osim što ćete imati koristi koje hodanje daje dugoročno, sporijim tempom smanjićete rizik od povreda, umirićete um i telo, te ćete izgraditi izdržljivost i kondiciju, piše lepotaizdravlje.ba.

Šta je bolje?

Ono što vama odgovara je ono što je bolje. Kompromis je – kombinacija. Jednom sedmično ili svake druge sedmice bilo bi dobro izdvojiti 10-15 minuta za nešto brže i kraće šetnje, dok ostalo vreme držite umeren tempo – naravno, s primerenom obućom i odećom za vremenske uslove. I da, to ne znači da u međuvremenu ne možete trčati, plivati, ići na fitnes ili voziti bicikl.

BONUS VIDEO: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram