Pet vežbi za ublažavanje bola u ramenima

vežbe
Foto: Martin Novak / Panthermedia / Profimedia

Na našim ramenima veliki je teret tokom dana, a bolu doprinosi dugo sedenje, ali i nepravilno držanje. Srećom, možemo sebi olakšati vežbama.

Istezanje ruke preko trupa

Sedite i ispravite leđa. Levu ruku ispružite udesno, kod lakta je prekrstite desnom rukom i nju privlačite prema sebi dok ne osetite istezanje u levoj. Držite tako pet do 10 sekundi, pa vratite ruke u prirodan položaj. Ponovite s drugom rukom.

Ekspanzija grudi

Stanite tako da su vam stopala raširena u ravni s ramenima. Ruke stavite iza leđa i isprepletite prste. Ako ne možete, tako iza leđa stavite peškir. Ruke pomerajte prema gore, tako da vam se lopatice približavaju jedna drugoj. Držite pet do sedam sekundi i pustite. Ponovite to 10 do 15 puta.

Vrtite ramena

Stanite tako da su vam noge malo raširene, a ruke opuštene uz telo. Udahnite i s udahom privucite ramena prema ušima. Vrtite ih unazad tako da vam se lopatice približavaju jedna drugoj. Izdahnite i s izdahom spustite ramena u prirodni položaj. Prvo ramena vrtite u smeru kazaljke na satu, a onda obrnuto.

Istegnite vrat

Stanite uspravno. Prvo glavu spustite prema grudima, tako da osetite istezanje u zadnjem delu vrata. Držite pozu pet sekundi. Nakon toga glavu privucite levom ramenu i držite pet sekundi. Nakon toga glavu nagnite nazad i držite pet sekundi i naposletku prema desnom ramenu i držite pet sekundi. Ponovite ovo 10 do 15 puta, piše N1.hr.

Joga poza – Gomukhasana

Sedite na pod tako da su noge ispružene pravo ispred vas. Sada skupite noge tako da desno koleno bude nad levim. Stopala vam moraju biti blizu zadnjice. Savijte lakat i desnu ruku stavite iza leđa, s donje strane. Levu ruku savijte i stavite iza leđa s gorenje strane, probajte da se uhvatite rukom za ruku iza leđa. Držite 30 sekundi, pa zamenite ruke, piše Times of India.

BONUS VIDEO: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram