Pet razloga zbog kojih vam se kilogrami uvek vraćaju

Farmerke
Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Konačno ste uspeli da skinete neželjene kilograme, a onda - razočaranje! Bilo da su se vratili na staro ili ste jednostavno prestali da mršavite, postoje razlozi zbog kojih niste dostigli željeni cilj.

Meta analiza iz 2020. godine, objavljena u naučnom časopisu BMJ, otkrila je da su se kod 21.942 osobe na dijeti kilogrami vratili nakon 12 meseci, upkos tome što su uspele da smršaju u određenom periodu.

Zašto se to dešava? Postoji nekoliko mogućih razloga, navodi sajt Eat this.

Vaš metabolizam se prilagodio

Čak i ako vam je trenutna dijeta neko vreme pomogla da smršate, vaše telo možda sagoreva manje kalorija zbog ograničenog unosa hrane.

„Kada konzumiramo manje od uobičajenog, naše telo prepoznaje da prima manje energije. Na to reaguje prilagođavanjem i sagorevanjem manje energije u mirovanju“, objašnjava nutricionistkinja Kajli Ivanir.

Njen savet je da povećate mišićnu masu kako bi telo bilo u balansu.

Foto:Olha Afanasieva / Alamy / Alamy / Profimedia

Imate veći apetit nakon treninga

Ako ste nedavno počeli sa vežbanjem, možda ste primetili da vam je teže da izgubite kilograme.

Pročitajte još:

„Ljudi često daju sebi dozvolu da preteraju s hranom nakon vežbanja, precenjujući kalorije koje su sagoreli“, objašnjava Ivanir.

„Iako je konzumiranje pravilnog obroka posle vežbanja važno za oporavak tela, mnogo hrane često izbacuje ljude iz deficita kalorija potrebnog za gubljenje kilograma“, dodaje.

Jedete previše dijetalne hrane

Samo zato što vam dijeta dozvoljava da jedete određenu vrstu hrane, ne znači da je možete jesti u ogromnim količinama bez debljanja. Ivanir kaže da je to posebno često među ljudima na dijeti sa malo ugljenih hidrata, koji na kraju pojedu previše kalorične hrane.

„Popularna grickalica među onima koji se fokusiraju na smanjenje unosa ugljenih hidrata su orašasti plodovi. Iako su orašasti plodovi izuzetno hranljivi, bogati su kalorijama, što ljude može sprečiti da postignu kalorijski deficit“, kaže Ivanir.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ne unosite dovoljno vlakana

Ako ste iz ishrane izbacili određene ugljene hidrate bogate vlaknima zbog mršavljenja, dugoročno biste sebi mogli učiniti lošu uslugu.

Pročitajte još:

„Ako ne jedete dovoljno vlakana, velika je verovatnoća da ćete dobiti ludu želju da jedete između obroka ili ćete morati da jedete više kalorija da biste ostali siti“, kaže nutricionisknja Megan Bird.

Previše uskraćujete sebi

Ako se maksimalno trudite da ne jedete određenu hranu, može se dogoditi da u jednom trenutku izgubite kontrolu i pojedte velike količine. Biće vam muka i nećete se osećati dobro.

Ukoliko nemate snagu volje da se odreknete određenih namirnica, pa to uzrokuje da se prejedete, znači da ne bi trebalo toliko sebi da uskraćujete hranu.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram