Osam najboljih načina da izbegnete jesenje gojenje

jesenje gojenje
Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Profimedia

Kako stignu hladniji oktobarski dani, sve smo u većem riziku da nabacimo koje kilo jer se manje krećemo, a više grickamo. Ipak, tu je nekoliko korisnih saveta uz koje možete da izbegnete jesenje gojenje.

Izađite napolje

„Stresan početak nove školske godine, hladnije vreme, slasna hrana, ali i porodična okupljanja mogu da budu recept za gojenje na jesen“, kaže nutricionistkinja Laura Burak.

Zato je, kako navodi, vrlo važno da izađemo napolje i krećemo se kad god možemo.

Pametno je da napravite balans između porodičnih ručkova i šetnje ili vožnje bicikla, pišu na sajtu EatThis.com.

„Zdrav način života ne mora da znači da izbegavate sve ono što volite da jedete, već da to izbalansirate sa dobrim aktivnostima“, kaže Burak.

Prebacite se na zdrave grickalice

„Jedite više zdravih grickalica poput koštunjavog voća, semenki, proteinskih štanglica, voća, povrća, humusa i uvek ih imajte u kući. To će biti odlična zamena za čokoladicu“, kaže Burak.

A kad niste kod kuće, slobodno sa sobom ponesite ove grickalice.

„Stavite ih u plastičnu kutijicu da vam uvek budu pri ruci“, kaže Ejmi Gudson, nutricionistkinja.

Kuvajte kod kuće

Još jedan odličan način da izbegnete višak kilograma jeste da probate da više kuvate kod kuće, a manje da zovete dostavu hrane.

„Što više jedete ono što ste spremili kod kuće, zdravije ćete inače jesti, pa ćete se i manje gojiti sezonski“, kaže Burak.

Ako usput i uživate da esperimentišete u kuhinji, sada je pravi trenutak da isprobate nove recepte sa sezonskim namirnicama.

„U ovo doba godine pravite jela od bundeve, od jabuka, od svega onoga što nađete na pijaci. Tako ćete uneti potrebne minerale i vitamine, a izbeći ćete višak soli i kalorija“, kaže Burak.

Redovno vežbajte

Na jesen se sve čini užurbanije, kao da nemamo vremena ni za šta, odmori su gotovi, a dani sve kraći. Otuda je moguće da sve ćešće preskačete svoju rutinu u vežbanju.

„Prirodno, ljudi više uživaju u kaloričnoj hrani tokom jeseni, posebno kad krenu praznici i zato je vrlo važno da nastavite da vežbate kao inače jer je u suprotnom moguće da se lako ugojite“, kaže Gudson.

Ako baš ne možete da u potpunosti ispratite uobičajeni ritam vežbanja, važno je da se koliko-toliko fizički razdrmate.

Mudro sa omiljenim slatkišima

Ako ne biste da se ugojite, ne morate nužno da se odreknete omiljenih slatkiša tokom nekog okupljanja ili druženja ovih dana.

„I dalje možete da uživate u nekim poslasticama, ali možda ne više puta u toku dana i svakog dana. Zato na početku nedelje razmislite kog dana će možda biti familijarni ručak, te za tad ostavite uživanje u omiljenoj torti“, kaže Gudson.

Takođe, možete sebi odvojeno da pripremite niskokalorični zdraviji slatkiš i uživate u njemu tokom slavlja.

Unosite više vlakana

Kako kaže dijetetičarka Kim Rouz, dovoljan unos vlakana je ključan korak u održavanju optimalne kilaže na jesen.

„Vlakna vam pomažu da ostanete siti duže vreme i ujedno vam snižavaju apetit. Zato jedite namirnice bogate vlaknima, kao što su voće, npr. borovnice, povrće, npr. spanać, kao i cela zrna žitarica“, kaže Rouz.

Pazite se emocionalnog prejedanja

Dijetetičarka Sara Vilijams kaže da jesen ponekad znači i više vremena kod kuće što može da donese i više dosade i sezonske depresije. A to neke odvede u emocionalno prejedanje, što logično vodi višku kilograma.

„Da se to ne bi desilo, važno je da znate da razlikujete šta je stvarna glad, a šta ona emotivna. Zato pre nego što počnete da jedete, zapitajte se da li ste zaista gladni ili ste zapravo tužni“, kaže Vilijams.

Bolja ideja je da pozovete prijatelja, očistite kuhinju, odete u šetnju.

Jedite više povrća

Dosta povrća na dnevnom meniju je vrlo važno ako biste da izbegnete jesenje gojenje.

Kako navodi Vilijams, povrćke su sjajne jer imaju malo kalorija, a dosta vitamina, minerala i vlakana, tako da možete da ih jedete do mile volje.

Plus, vlakna iz povrća će vas dugo držati sitima.

„Napravite malo drugačiju salatu, zdravu užinu, izgrilujte povrće kao dodatak glavnom jelu“, savetuje Vilijams.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA