Atlantska dijeta je zaludela svet: Topi salo na stomaku i smanjuje rizik od djabetesa – a možete da jedete hleb

Atlantska dijeta; Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Ljudi koji praktikuju atlantsku dijetu imaju znatno manji rizik od hroničnih zdravstvenih problema, pokazala je studija objavljena u Jama Network Open nedavno, a o ovom režimu ishrane ne prestaje da se priča.

Atlantska ishrana je inspirisana navikama u ishrani ljudi koji žive u određenom regionu, naročito u delovima Španije i Portugala, a poznata je i kao „najbolja na svetu“, uz mediteransku dijetu.

Naime, istraživači su proučavajući 200 porodica u ruralnim oblastima severozapadne Španije i otkrili da su oni koji su jeli atlantsku ishranu tokom šest meseci imali značajno smanjen rizik od razvoja metaboličkog sindroma – grupe rizičnih stanja koje uključuju gojaznost, visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi, triglicerida i holesterola, i mogu da vode ka razvoju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Osim toga, atlantska dijeta i te kako može da pomogne u skidanju sala sa stomaka.

Sara Bokhart, nutricionistkinja i trenerica za ishranu za onlajn velnes platformu RVL, kaže:

„Čak i kada bismo mogli da promenimo svoju ishranu tako da liči na atlantsku, konzumiranjem sezonskog povrća, celih žitarica i proteina iz održivih izvora, uz smanjenje ultra-prerađene hrane, mogli bismo viditi značajno poboljšanje zdravlja i, na kraju, našeg životnog veka.”

Osobe koje su na atlantskoj ishrani – u severozapadnoj Španiji i Portugalu – žive na veoma sličan način kao i oni na mediteranskoj ishrani, koji žive u zemljama na Sredozemnom moru.

Dokazano je da je ova dijeta korisna za srce, čak pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Ali oni koji praktikuju atlantsku dijetu jedu tri do četiri porcije morskih plodova i/ili nemasnog mesa nedeljno, zajedno sa velikom količinom sezonskog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i maslinovog ulja.

Dijeta takođe podrazumeva konzumiranje kestena, krompira, hleba i testenine.

Oni koji se godinama kunu u mediteransku ishranu pitaju se da li bi atlantska dijeta mogla biti ozbiljna dopuna.

Ali šta izdvaja atlantsku dijetu i zašto je odjednom toliko hvaljena?

Atlantska dijeta naspram mediteranske

Avokado je jedan od ključnih izvora masti i u atlantskoj i u mediteranskoj dijeti; Foto:Shutterstock

Obe dijete stavljaju naglasak na sveže proizvode, integralne žitarice (ovas, kinoa, smeđi pirinač, testenine) i zdrave masti (avokado, maslinovo ulje, orasi), a isključuju visoko prerađenu hranu poput peciva, čipsa i viršli.

Ali atlantska dijeta se u velikoj meri oslanja na ribu i morske plodove iz Atlanskog okeana.

Takođe uključuje veći unos korenastog povrća, kao što su krompir, šargarepa i cvekla, i mahunarki (sočivo i pasulj) od mediteranski karakterističnog pasulja, što znači da ima u svom jelovniku više skroba.

Atlantska dijeta mnogo više uključuje korenasto povrće; Foto: lena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Takođe dozvoljava malo više crvenog mesa od mediteranske ishrane, koja se uglavnom zasniva na biljnim gorivima.

Obroci su obilni i ukusni, ali hranljivi i uvek prate godišnja doba, umesto da koriste hranu koja je uvezena sa drugih mesta.

Osnove mediteranske dijete:

Atlantska dijeta ne zabranjuje ugljene hidrate iz testa; Petr Štěpánek / Panthermedia / Profimedia

Ugljeni hidrati – testenina

Proteini – nemasno meso i sir

Masti – maslinovo ulje, avokado, sir

Povrće – paradajz, paprika, kelj, tikvica, pasulj

Izbegavanje: visoko obrađena hrana

Prednosti: jesti sezonski, kuvati od svežih namirnica

Ostale ključne namirnice – crno vino, artičoke

Osnove atlantske dijete:

Krompir se često jede u podnebljima gde je zastupljena atlantska ishrana; Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Ugljeni hidrati – krompir, mahunarke (sočivo, pasulj)

Proteini – riba i morski plodovi, nemasno meso uključujući malo crvenog mesa

Masti – maslinovo ulje, avokado, sir

Povrće – korenasto povrće: šargarepa, cvekla, krompir, slatki krompir, repa

Ostale ključne namirnice – kesten

Benefiti atlantske dijete

Ishrana na atlantski način ne podrazumeva dijetu ili gladovanje.

Međutim, visok sadržaj vlakana i proteina je koristan za gubitak težine i smanjenje viška masnoće – posebno oko stomaka – jer i jedno i drugo mogu da pomognu u suzbijanju gladi.

Morski plodovi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Atlantska dijeta kao glavni izvor proteina ima morske plodove i ribu; Foto: Shutterstock

Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom u ishrani pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi – idealne su za dijabetičare.

„Svako ko želi da se okrene zdravom i uravnoteženom planu ishrane za srce, trebalo bi da pokuša da se fokusira na ovu dijetu“, kaže Sara.

„Ukratko, atlantska dijeta može biti korisna za većinu ljudi, jer obezbeđuje hranu bogatu hranljivim materijama koja je odlična za naše telo i um.

Atlantska dijeta može biti potpuno drugačija od načina vaše uobičajene ishrane.

„Oni koji prate ’UK dijetu’ otkrivaju da su primorani da konzumiraju mnogo ultra-prerađene hrane, jer smo to naučili da jedemo i na to je naše čulo ukusa naviklo“, dodaje Sara.

„Ljudi koji žive u atlantskom regionu drugačije su vaspitani, obično su naučeni da uvek kuvaju od nule i informisani su o sezonskoj hrani“, navodi ona.

Sara priznaje da prelazak na atlantsku ishranu može biti veoma koristan, ali i skup.

„Jesti svežu ribu na način na koji to radite kada živite na obali je veoma skupo za sve koji ne žive na moru“, kaže ona.

Ali neke promene su jednostavne i korak bliže zdravoj ishrani.

Kako da prilagodiš ishranu u skladu s atlantskom dijetom

Orašasto voće je nezaobilazno u atlantskom načinu ishrane; Foto: Shutterstock

Zamena belog hleba za hleb od celog zrna

Jedite ribu u kariju umesto piletine

Kuvanje jela na bazi sezonskog povrća

Kuvanje sa maslinovim uljem umesto putera ili suncokretovog ulja

Grickanje orašastih plodova, piše The Sun.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram