Dijeta koja je zaludela svet: Tvrde da se uz ovaj jelovnik već u prvoj nedelji topi 10 kila

Foto: MiamiPIXX / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Dukan dijeta ne samo da je jedna od najpopularnijih dijeta na svetu već je obožavaju i brojne poznate lepotice poput Penelope Kruz, Dženifer Lopez i Kejt Midlton.

Dukan dijetu je osmislio francuski dijetetičar Pjer Dukan, a obećava gubitak od 10 kilograma već u prvoj nedelji.

Ova dijeta se bazira na na konzumiranju hrane koja sadrži proteine i one koja ima mali udeo masti i ugljenih hidrata. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina nećete osećati glad, a zahvaljujući smanjenju ugljenih hidrata trebalo bi da smršate.

Podeljena je u četiri glavne faze; napad, krstarenje, konsolidacija i održavanje. Prve dve su namenjene za gubljenje kilograma, a druge dve bi trebalo da spreče da se kilogrami vrate.

U nastavku donosimo detaljnu listu dozvoljenih namirnica u svakoj fazi Dukan dijete.

Prva faza: Napad

Foto: Shutterstock

Prva faza, napad, je najintenzivnija. Traje najviše sedam dana i započinje tako što se jedu neograničene količine nemasnog proteina s 1.5 kašikom osvenih pahuljica.

U ovoj fazi je dozvoljeno da jedete neograničene količine čistih proteina, no ipak se savetuje da budete umereni. Jedino ograničenje je da sve namirnice koje konzumirate moraju da imaju vrlo nizak sadržaj masti.

Dozvoljene namirnice: piletina i sve vrste živine, no obavezno bez kože, nemasna govedina, divljač, teletina, sve vrste morskih plodova, riba, lignje, jetrica, jezik, nemasni mlečni proizvodi, tofu, jaja, kiseli krastavčići.

Druga faza: Krstarenje

Foto: Shutterstock

Druga faza, krstarenje traje 1-12 meseci i tokom nje naizmenično bi trebalo da jedete nemasne proteine jedan dan, a sledećeg dana nemasni protein s povrćem bez skroba uz dodate dve kašike ovsenih pahuljica dnevno.

U drugoj fazi uz sve namirnice iz prve dodaje povrće.

Nove dozvoljene namirnice su: brokoli, paprika, pečurke, bundeva, repa, patlidžan, artičoke, mahunarke, spanać, kelj, sve zeleno lisnato povrće, celer, krastavci, špargla, luk, karfiol, kupus, prokulice, cvekla i šargerepa.

Treća faza: Konsolidacija

Ovsene pahuljice,
Ovsene pahuljice, Foto: DR NEIL OVERY / Sciencephoto / Profimedia

U trećoj, fazi konsolidacije čije trajanje zavisi od ostalih faza, jedite neograničenu količinu nemasnih proteina i povrća, malo ugljienih hidrata i masti, a tokom jednog dana u nedelji, jedete isključivo nemasni protein, plus 2.5 kašike ovsenih pahuljica dnevno. Treća faza kombinuje namirnice iz prve dve faze s dodatkom unosa male količine voća i hleba, kao i sira.

Posebnost ove faze je u slavljeničkim obrocima, kojima možete da se počastite dva puta nedeljno. Podrazumeva jedno predjelo, jedno glavno jelo, jedan desert i čašu vina. Takođe, postoji i proteinski dan, kad jedete isključivo protein, kao u prvoj fazi napada.

Četvrta faza- održavanje

U poslednjoj fazi- održavanje, kojom bi nakon gubitka kilograma, nova kilaža trebalo da se održava, uglavnom se nastavljaju pravila iz treće faze.

Takođe, dok vam je težina stabilna, ne morate striktno da ih se pridržavate. Preporučuje se korišćenje faze konsolidacije za planiranje obroka, piše Story.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram